- Advertisement -Newspaper WordPress Theme
Info20 Peraturan Berfesyen Agar Tidak Over!

20 Peraturan Berfesyen Agar Tidak Over!

Bergaya tidak salah brader, tetapi biarlah kena dengan caranya. Cubaan bergaya keterlaluan boleh menjadikan kita bahan ketawa orang yang melihat.

Ada beberapa peraturan yang perlu kita ikut agar gaya tidak pelik dan janggal. Takkan nak ke shopping complex pakai tali leher. Jika inilah gaya anda, anda perlu bantuan.

 

20 PERATURAN BERFESYEN AGAR TIDAK OVER!

 

What to Keep in your Wardrobe – College Fashion for Men 2013-14

1. Lebih penting dan lebih selamat untuk tampil lebih baik setiap hari berbanding tampil berbeza setiap hari. Lelaki yang tampil selesa dipandang adalah lelaki yang bijak bergaya.

 

man-in-suit-630x419

2. Hanya pakai tali leher apabila ia melibatkan dunia pekerjaan.

Ramai orang tertanya-tanya perlukah memakai tali leher ketika bermesyuarat? Jawapannya mudah. Pakai tali leher apabila melibatkan wang!

 

Know-the-personality-of-a-man (1)

3. Kasut hitam adalah asas.

Semestinya yang asas itu membosankan. Jika anda memakai warna hitam secara keseluruhan, pasti kasut anda juga berwarna hitam. Jika anda menggunakan warna kelabu, biru atau apa saja kombinasi warna, pilih kasut berwarna coklat kerana kasut warna coklat lebih sofistikated pada hari ini.

 

1

4. Kolar besar untuk tali leher besar, kolar kecil untuk tali leher kecil.

Jika sebelum ini anda kerap menjadi bahan perhatian, mungkin kesilapan pada padanan kolar dan tali leher anda di pejabat.

 

Collage of a young man at the hairdresser

5. Ketahui tempoh sesuai untuk memotong rambut anda.

Ramai lelaki memotong rambut apabila mula sedar rambut sudah panjang dan berserabut. Pastikan anda mempunyai jadual tertentu yang sesuai untuk tampil sentiasa maskulin.

 

Striped-514x600

6. Corak garis menegak membantu anda menjadi kelihatan kurus.

Maka, bayangkan jika anda mengenakan pakaian bercorak garis melintang. Anda akan kelihatan berisi dan gempal.

 

suit-tailoring_3159475b

7. Kenali tukang jahit yang sesuai dan faham fizikal anda.

Orang yang benar-benar mengambil berat akan fesyen biasanya mempunyai tukang jahit yang tetap dan tidak bertukar-tukar.

 

Mens-Fashion-silk-Designer-shining-loose-Dress-man-Shirts-Tops-Western-Casual-20-color-M-XXXL

8. Elak mengenakan pakaian yang berkilat.

Sebagai lelaki, kurangkan corak dan warna-warna terang pada fesyen anda. Jika anda memilih sut, pilih gaya klasik warna biru gelap atau kelabu dan serikan sedikit warna pada tali leher atau poket anda.

 

Casual wear ideas for men – latest edition 2013

9. Sentiasa bersedia tampil segak.

Hari ini, pandangan kali pertama sering terus dilabel meskipun ketika anda sedang bersantai. Oleh demikian, pastikan anda sentiasa kemas untuk memastikan anda kelihatan seorang yang mengikut fesyen.

 

man-pink2

10. Pilih merah jambu jika buntu.

Lelaki sering keliru untuk memakai pakaian berwarna krim, kuning dan kelabu cerah sedangkan warna ini bukanlah kurang menarik. Namun, lelaki yang mempunyai kulit pucat tidak digalakkan mengenakan pakaian warna sedemian untuk elak kelihatan sakit. Ramai lelaki takut untuk mengenakan pakaian berwarna merah jambu sedangkan warna ini menjadikan lelaki kelihatan sihat, berseri-seri dan memikat wanita kerana menunjukkan keyakinan tinggi!

 

shortsleeve1

11. Padanan butang.

Tali leher yang dipakai perlu menutup butang pada kolar, pakaian pula perlu menutup butang seluar. Lelaki yang berpakaian singkat menampakkan anda seperti bekerja untuk NASA manakala pakaian serba panjang pula kelihatan seperti bekerja seperti bekerja sebagai ahli kongres!

 

$_32 (1)

12. Bergaya ketika membeli-belah.

Peraturan ini mungkin kedengaran bodoh tetapi percayalah bahawa apa yang anda pakai ketika membeli-belah menunjukkan apa yang anda beli.

 

Handsome business man smiling at the office

13. Lelaki yang menitikberatkan pakaian yang bergosok merupakan lelaki yang senantiasa terkini di dalam fesyen.

Cara mudah untuk gosok pakaian adalah memasukkan air biasa berbanding menggunakan bahan lain seperti lilin atau kanji kerana boleh merosakkan fabrik.

 

Don-Draper-in-his-Office-460x305

14. Elak padankan blazer dengan seluar slake warna lembut.

Jika anda mengenakan blazer, baju putih dan jeans gelap adalah padanan yang paling serasi. Selagi anda memadankan blazer dengan khakis atau jeans gelap, ia pasti selamat. Tapi jangan sesekali padankan blazer dengan seluar slake warna lembut.

 

475123885

15. Pakai pakaian sama usia.

Elak menampakkan diri anda seperti terlalu muda atau terlalu tua dari usia sebenar. Kebanyakan lelaki tersepit dengan gaya kolej. Biarkan almari anda mengikut peredaran zaman.

 

7580617_f260

16. Jika anda tidak mampu atasi masalah, tukar sesuatu kepada yang baru.

Sebagai contoh, jika rambut anda semakin menipis, apa kata botakkan kepala anda kerana ia lebih selesa malah ia sentiasa IN sepanjang masa.

 

man-fashion-jacket-fall-layers-belt

17. Padankan tali pinggang dengan seluar anda.

Kesilapan yang sering dilakukan oleh lelaki apabila anda mengenakan tali pinggang kecil bersama seluar besar. Akibatnya, anda mencipta gelembung udara di bahagian depan seluar anda. Ia memang memalukan!

 

e73d2918db3181a8134467ce8161dfd0

18. Elak ada kesan ‘timbul’ pada zip seluar anda.

Sebolehnya, elak mengenakan pakaian dan seluar yang ketat kerana ia menampakkan tubuh badan anda seperti perut yang sedikit boroi dan ‘timbul’ di bahagian kelangkang anda! Kalau anda masih berdegil, jangan berasa pelik jika anda diperhatikan oleh lelaki-lelaki lain yang berkenan dengan anda! haha!

 

man-shirt-stock-today-151008-tease_73029f9bc1aab93c3cf7513dfb13dfbb.today-inline-large

19. ‘Tuck in’ bertempat.

Tuck in’ atau memasukkan pakaian ke dalam seluar itu boleh tetapi biar bersesuaian dengan majlis. Jika anda memilih baju T, adalah lebih baik anda tidak ‘tuck in’ bersama jeans. Ia akan membuatkan anda kelihatan seperti baru mengenali dunia fesyen.

 

glasses-man-on-grey

20. Bingkai kaca mata biarlah bersesuaian.

Pilih kaca mata yang sesuai dengan bentuk muka anda supaya wajah anda tidak kelihatan besar atau kecil dari tubuh sehingga menampakkan diri yang ‘pelik’.

 

PENUTUP

Kadang-kadang kita mahu meniru gaya seseorang tanpa menyedari bentuk fizikal diri sendiri. Untuk lebih selamat dan tidak menjadi bahan kritikan, sekurang-kurangnya peraturan ini perlu diketahui supaya anda tahu definisi fesyen.

Subscribe Today

GET EXCLUSIVE FULL ACCESS TO PREMIUM CONTENT

SUPPORT NONPROFIT JOURNALISM

EXPERT ANALYSIS OF AND EMERGING TRENDS IN CHILD WELFARE AND JUVENILE JUSTICE

TOPICAL VIDEO WEBINARS

Get unlimited access to our EXCLUSIVE Content and our archive of subscriber stories.

Exclusive content

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme

Latest article

More article

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme