Kekurangan Hormon Penyebab Stress

Tahukah anda, stress adalah disebabkan oleh hormon? Hormon tekanan atau dalam bahasa saintifik “cortisol ” adalah hormon yg dirembes dari kelenjar adrenal sebagai tindak balas kepada tekanan atau stress.

Selain membantu badan menghadapi tekanan, kortisol juga membantu metabolisme glukosa, membantu tubuh menukar gula kepada tenaga.

Tekanan tidak semestinya sesuatu yang buruk. Dalam dos yang kecil, tekanan memberikan manusia ransangan dan galakan yang perlu untuk menakluk cabaran, mengatasi halangan-halangan dan mencapai matlamat.

Walau bagaimanapun, dalam kes-kes tekanan kronik, lelaki menghadapi beberapa cabaran kesihatan yang dikaitkan dengan ketidakseimbangan hormon kortisol/stress.

Paling teruk adalah lelaki kurang cenderung untuk mengakui apabila mereka bekerja terlalu keras atau dibebani dengan tanggungjawab. Kebanyakan lelaki cenderung untuk mengelak dari masalah dan secara tidak langsung menjejaskan kesihatan mereka.

 

Berikut adalah masalah kesihatan yg selalu dialami apabila tahap kortisol yang tinggi di kalangan lelaki :

– Tekanan darah tinggi
– Hiperglisemia
– Obesiti
– Tindak balas imun yang lemah

Walaupun kortisol telah dikaitkan dengan beberapa masalah kesihatan, yang paling biasa adalah keadaan yang dikenali sebagai keletihan adrenal.

Keletihan adrenal adalah keadaan perubatan di mana kelenjar adrenal menjadi bekerja terlalu keras dan tidak menghasilkan kortisol yang cukup untuk memenuhi permintaan badan.

Tanda-tanda ketidakseimbangan kortisol pada lelaki adalah sama seperti andropos (menopaus lelaki)adalah seperti berikut:
– Keletihan
– Kemurungan
– Penambahan berat badan
– ketahanan tulang dan otot menurun
– Pemikiran celaru dan hilang fokus
– Cepat marah

 

stress

Ketidakseimbangan kortisol, seperti mana-mana ketidakseimbangan hormon boleh membawa kepada komplikasi kesihatan yang serius dan sering boleh mempercepatkan gejala penuaan pra-matang.

Teknik pengurangan tekanan seperti senaman pernafasan dan meditasi adalah cara yang produktif untuk melegakan tekanan secara semula jadi. Tarik nafas perlahan dan dalam-dalam adalah antara salah satu cara mudah untuk menurunkan paras kortisol kembali normal.

Selain pada itu pemakanan seimbang dan senaman yang kerap dan juga sangat penting. Antaranya adalah dengan mengamalkan suplemen berasaskan herba yang boleh membantu meningkatkan kadar pengeluran hormon secara semulajadi dan secara tidak langsung meningkat tahap kesihatan.

baca juga: Anda Sudah Berkahwin? Artikel Ini Mungkin Menarik Untuk Anda!