Jangan Beli Taugeh Yang Berwarna Putih

Mesti ramai suka makan taugeh. nak pulak campur dalam char kuey teow.hmmm rangup. Tapi nak beli taugeh tu kene buat eksperimen dulu la.

Beli sikit taugeh tu, jgn makan dulu sebaliknya simpan dulu untuk 3 hari. Pastu cuba bau taugeh tu lepas 3 hari macam mana. Dan kalau boleh jangan beli taugeh yang berwarna putih berseri tu. Keputusan yg mungkin boleh didapati, lepas 3 hari bau taugeh tu hancing semacam. Bermakna taugeh tu disiram dengan urine a.k.a air kencing. Dan air urine tu la jugak menyebabkan taugeh kaler putih berseri.

Kalau nak tahu taugeh keluaran bumiputera senang aje. Kaler dia macam kekuningan sikit dan cepat layu serta kurang rangup, sebabnya langsung tak guna urine sebagai baja. Ini info dari pegawai yang pernah buat lawatan ke pusat-pusat penanaman taugeh dibeberapa negeri tertentu yang diusahakan oleh bukan islam.

Dan kenapa taugeh jadi mangsa? Sebabnya taugeh ni jenis pokok menyimpan air siraman bulat-bulat terus dalam batangnya. Tak seperti sayuran lain iaitu sayuran-sayuran berdaun hijau yang mengalami fotosintesis semasa proses penyerapan baja atau degan erti kata lainnya air siraman masuk ke tanah dulu barulah akar menyerap dan proses fotosintesis berjalan utk penyerapan zat-zat dari baja.

Tak macam taugeh dia serap terus ape yg kita siram sebab pertumbuhan tumbesaran bukan secara fotosintesis. Tu sebabnya kalau simpan dalam masa 3 hari bau dia wangi semacam. So bagitau la kat sedara mara, kengkawan pasal nak mengenal taugeh taugeh hancing dengan taugeh-taugeh bumiputera.