Kesan Onani Kepada Kesihatan Lelaki

Mungkin ada di antara kita yang kerap melakukan onani dan tidak pernah mengambil tahu kesan dan bahayanya perbuatan onani.

Menurut Pakar Kesihatan Lelaki, Dr Ismail Thambi, onani akan memberikan kesan buruk jangka masa panjang jika onani diamalkan dengan kerap.

Masalah onani membabitkan semua peringkat usia dengan sebahagian besarnya remaja dan bujang, tetapi golongan berkahwin turut tidak ketinggalan dengan amalan ini, malah ada yang menyifatkan berasa lebih puas dengan beronani.

Anda boleh bayangkan tekanan yang diberi kepada anggota sulit dan sistem syahwat apabila beronani.

 

KESAN BURUK ONANI KEPADA LELAKI

– Zakar menjadi lembik dan layu

– Gagal untuk bertahan lama

– Boleh menyebabkan kemandulan

– Selalu Letih dan mengantuk

 

ONANI PENYEBAB MATI PUCUK

Jika anda melakukan onani secara luar biasa seperti rangsangan seksual secara kasar dan kuat untuk mencapai klimaks, mungkin apabila beristeri, anda mendapati bersetubuh dengannya tidak memberi kepuasan seperti anda kecapi secara onani.

Masalah ini dikenali sebagai ‘Traumatic Masturbatory Syndrome’. Yang menimbulkan masalah ialah onani mengakibatkan klimaks anda berlaku dengan cepat, yang jika berterusan dan diamalkan akan mengakibatkan anda tidak dapat bertahan lama apabila mengadakan hubungan seksual sebenar.

Selain itu, jika merangsang anggota sulit dengan ganas sehingga mengakibatkan ia sakit dan bengkak, mungkin satu hari nanti anda mengalami mati pucuk apabila kerosakan lama menunjukkan kesannya.

zakar

Zakar mempunyai tisu lembut yang tidak boleh dirangsang dengan keras. Ia hanya sesuai untuk dirangsang melalui salur faraj wanita.

 

ONANI MEROSAKKAN BENIH

Berkaitan benih dan kesuburan, ia bukan dalam pengaruh onani. Bagi anda yang sihat dan buah zakar berfungsi dengan baik, ia pasti mampu menghasilkan sperma.

Namun, kerosakan buah zakar boleh berlaku pada bila-bila masa ketika melakukan onani. Jika ia berlaku dan menjejaskan kilang sperma, tentu anda akan mandul kerana sperma tidak lagi dihasilkan ‘kilang’.

Sebagai contoh, jika anda melakukan onani menggunakan sabun, anda mungkin merosakkan kilang sperma anda. Ini kerana bahan kimia di dalam sabun mungkin akan masuk ke dalam saluran zakar anda.

Anda hanya akan menyedari selepas beberapa lama yang buah zakar anda menjadi semakin kecil atau bengkak, dan jika kilang sperma terjejas, anda menjadi mandul.

Sudah tentu perkara yang menyeronokkan sukar dihentikan, kecuali berlaku perkara memudaratkan seperti keradangan buah zakar dan kebengkakan zakar.

onani-3

 

 

Sponsor Ads

Impikan Prestasi Seksual Anda Kembali Seperti Berusia Awal 20-an Dahulu? 100% Natural Dan Lulus KKM & Serta Halal Jakim

RAWATAN KESUBURAN LELAKI
Jika anda mengalami masalah air mani cair dan sperma yang sedikit, anda boleh mengamalkan suplemen herba akar kayu seperti Tongkat Ali dan Ubi Jaga. Herba Alpha Capsule dari Global M-Prolabs Sdn Bhd diakui ramai dapat meningkatkan kesuburan lelaki sepantas 14 hari sahaja. Mempunyai kelulusan Kementerian Kesihatan Malaysiadan juga diperakui Halal oleh JAKIM.

Video di bawah ini adalah antara beribu testimoni pengguna Alpha Capsule yang telah berjaya memulihkan kesuburan.

Testimoni sperma bertambah dengan drastik selepas sebulan mengamalkan Alpha Capsule

Untuk info lanjut mengenai Alpha Capsule, sila KLIK DI SINI