Ayuh! Segarkan Diri Anda Selepas Tidur Dengan 5 Aktiviti Regangan Ini!

Selain daripada menutup butang jam penggera anda dan menggeliat bak kucing parsi, apa kata anda lakukan juga beberapa gerakan untuk meregangkan tubuh badan anda malah menyegarkan diri anda!

Aktiviti regangan selepas bangun tidur adalah sangat baik untuk memberi tenaga waktu pagi serta meringankan ketegangan otot akibat kedudukan tidur pada malam harinya. Otak anda juga akan berada dalam mood cergas dengan melakukannya.

Jom! Luangkan masa 10 minit sahaja setiap pagi untuk lakukan 5 langkah regangan ini:

upward-stretch

1. Upward Stretch

Ibarat anda sedang menyentuh langit di pagi hari, dalam keadaan bersila, selitkan jari kedua belah tangan anda antara satu sama lain dan luruskan kedua-dua tangan ke atas sambil meluruskan juga tulang belakang sampai anda merasa sedikit tegang. Tahan dalam 10 saat dan ulang semula.

Neck-Shoulder-Stretch

2. Neck and Shoulder Stretch

Aktiviti ini baik untuk mengurangkan ketegangan di bahagian leher dan bahu yang berlaku ketika tidur. Dalam keadaan bersila, tarik kepala anda ke bahu kanan dengan menggunakan tangan kanan sampai anda rasa sedikit tegang di bahagian tepi leher. Kemudian tukar untuk sisi lain. Ulangi 4-5 kali.

Untuk bahu pula, anda cuma perlu gulungkan ke hadapan dan ke belakang, kemudian angkat bahu anda ke arah telinga. Ulangi 4-5 kali.

Reclining-Spinal-Twist

3. Reclining Spinal Twist

Langkah ini antara cara terbaik untuk mengurangkan tekanan pada bahagian belakang anda. Dalam posisi berbaring, ratakan kedua belah tapak tangan anda ke permukaan. Kemudian, perlahan-lahan miringkan kedua belah kaki anda samaada ke kanan atau ke kiri tanpa mengalihkan posisi badan. Tahan 10 saat dan ulangi 3-4 kali.

Janga risau jika anda terdengar bunyi “krak” ketika melakukannya kerana itu sebahagian daripada regangan.

Lying-Side-Quad-Stretch

4. Lying Side Quad Stretch

Selalu kita dengara squads hanya ketika berdiri sahaja, tapi yang ini kita boleh lakukan ketika berbaring! Untuk aktiviti ini memerlukan beberap langkah:

  • Pastikan anda dalam posisi mengiring dan salah satu tangan diletakkan di bahagian tepi muka untuk menampung kepala.
  • Dengan menggunakan satu lagi tangan, tarik kaki yang atas ke belakang dan kaki yang berada di permukaan diluruskan.
  • Pastikan juga otot pinggul dikemut untuk dapatkan hasil yang maksima.

Hamstring-Stretch

5. Hamstring Stretch

Mungkin aktiviti ini agak sukar sedikit bagi mereka yang buncit. Tapi tak mengapa, anda boleh juga lakukan sekadar mampu. Dalam posisi berbaring, pastikan tulang belakang dan pinggul rata di permukaan. Kemudian, perlahan-lahan angkat salah satu kaki ke atas dan tahan dengan kedua belah tangan anda. Tahan 10 saat sambil memutarkan tapak kaki. Tukar kaki lain dan ulangi 4-5 kali.

 

Credit: popsugar.com