Kenapa Seks Anal (Dubur) Dilarang, Ditegah, Dikutuk

Jika anda pernah menonton filem porno, sudah pasti anda cukup sinonim dengan perlakuan seks anal, atau popular dengan istilah “Anal Sex”.

seks-anal

Seks anal adalah perlakuan memasukkan zakar ke dalam dubur wanita. Dan pada masa sekarang, hubungan seks sejenis semakin popular dan perlakuan ini adalah perlakuan utama seks untuk golongan Homoseksual, atau Gay.

Popular di Barat

Seks anal atau seks dubur sangat popular di barat. Bagi mereka perlakuan seks ini adalah perlakuan yang biasa, dan sangat nikmat.

Malah terdapat banyak tip dan teknik yang dibincangkan untuk perlakuan seks ini. Terdapat juga alat-alat yang dicipta dan dijual secara terbuka untuk memberi lebih nikmat kepada perlakuan seks dubur.

Seringkali perlakuan seks dubur digunakan oleh pasangan normal (Heteroseksual) ketika pasangan wanita haid. Ini dijadikan alasan untuk menjalani hubungan seks melalui seks anal.

Menurut pasangan yang sering menjalani hubungan seks anal ini, memasukkan zakar ke dalam lubang dubur pasangan mereka memberikan nikmat yang berbeza berbanding persetubuhan normal iaitu melalui lubang faraj.

Kesan Negatif Seks Anal

Oleh kerana di barat Industri Seks adalah industri yang bernilai Berbillion dolar, mereka jarang sekali membincangkan tentang keburukan dan kesan sampingan negatif yang boleh berlaku akibat dari seks anal.

Mereka mengabaikan kenapa boleh dikatakan kesemua Agama utama di dunia ini mengharamkan seks anal, malah mengutuk mereka yang melakukan perlakuan seks melalui dubur.

Jika anda fikir secara logik sekali pun, dubur adalah laluan najis yang menjijikkan. Kenapa anda ingin memasukkan zakar anda ke lubang ini?

Sebenarnya terdapat banyak kesan sampingan negatif yang boleh terhasil akibat perlakuan seks anal.

Lubang Dubur Tiada Lubrikasi

Kesan negatif yang paling utama adalah berkait rapat dengan kesihatan. Malah perlakuan seks anal yang kerap boleh membahayakan pengamalnya tanpa mereka sedari.

Dubur tidak menghasilkan cecair apabila wanita terangsang, seperti cecair yang dikeluarkan faraj apabila wanita terangsang. Pelaku seks anal menyelesaikan masalah ini dengan menggunakan cecair pelincir untuk menggantikan cairan semula jadi ini.

Tetapi pelincir buatan ini tidak sama dengan cecair semula jadi faraj. Pelincir yang digunakan akan kering dengan cepat berbanding cecair semula jadi.

Malah faraj menghasilkan cecair semula jadi ini secara berterusan sepanjang persetubuhan. Ini adalah situasi yang tidak dapat ditiru dengan cecair buatan.

Apabila cecair pelincir yang dimasukkan ke dalam dubur hilang kesan, dubur akan menjadi kering dan boleh menghasilkan efek melepuh yang menyebabkan luka pada lubang dubur.

Pasangan yang sedang asyik melakukan seks dubur sudah pasti tidak akan menyedari perkara ini kerana hanyut dikuasai nafsu.

Luka-luka kecil pada lubang dubur ini boleh mengakibatkan jangkitan virus dan bakteria tanpa mereka sedari.

Seks dubur ini juga adalah satu penyebab merebaknya penyakit yang terkenal, iaitu AIDS.

Lubang Dubur dipenuhi Bakteria

Lubang dubur adalah laluan najis. Jika anda membersihkan lubang ini sebersih-bersihnya pun, lubang dubur masih dipenuhi dengan bakteria.

Gerakan zakar yang berulang kali di dalam lubang dubur secara tidak langsung meningkatkan risiko untuk dijangkiti oleh bakteria-bakteria ini.

Malah selain HIV, seks anal adalah punca untuk jangkitan penyakit seksual(STD) yang lain. Tambahan lagi jika pelaku memasukkan semula zakar ke dalam faraj selepas seks dubur.

Kajian terbaru juga menemui seks anal boleh menyebabkan kanser dubur. Penyakit HPV (Human Papillomavirus) yang berkait rapat dengan kanser dubur, adalah antara penyakit seksual yang tersebar melalui seks anal.

Melemahkan Otot-Otot Dubur

Otot-otot pada lubang dubur, tidak seperti otot-otot pada lubang faraj yang dicipta untuk persetubuhan. Otot-otot ini dicipta semata-mata sebagai laluan najis, dan tidak dapat berfungsi seperti otot-otot faraj.

Perlakuan seks anal secara tidak langsung akan melemahkan otot-otot pada lubang dubur. Kesannya individu tersebut akan menjadi sukar untuk menahan otot-otot ini ketika ingin membuang air besar.

Akibatnya anda sendiri boleh bayangkan apa yang akan berlaku pada situasi ini.

Jauhi Seks Anal

Kesan-kesan negatif akibat seks dubur adalah sangat jelas dan telah dibuktikan oleh perubatan.

Walaupun masyarakat telah mencipta pelbagai kaedah, dan alatan yang konon-kononnya dapat mengelakkan kesan-kesan negatif ini, mereka masih belum berjaya untuk mencegahnya.

Faraj adalah sumber nikmat utama dalam hubungan seks. Kenapa anda ingin melupakan sumber nikmat ini dan mendedahkan diri anda kepada perlakuan yang kotor dan jijik, seterusnya meningkatkan risiko kesihatan anda berdua.

Jalani hubungan seks yang normal dan tingkatkan kebahagiaan rumahtangga dengan hubungan seks sihat.

 

Sumber : seks-melayu.info