5 Tips Mengelak Pancut Awal

Antara masalah seksual utama yang sering dihadapi oleh kaum lelaki ialah pancut awal ketika di dalam hubungan seks. Masalah pancut awal atau ejakulasi pra matang ini bukanlah masalah baru. Kali ini saya ingin memberikan petua dan tips cara mengelak pancut awal.

Sebelum anda mengetahui cara mengelak pancut awal, anda harus tahu apakah penyebab utama yang membuatkan kebanyakkan lelaki tidak dapat bertahan lama dan pancut awal. Terdapat tiga sebab utama yang menyebabkan berlakunya masalah ejakulasi pra matang, atau pancut awal di kalangan kaum lelaki.

 

PENYEBAB UTAMA EJAKULASI PRA MATANG/PANCUT AWAL

1. Zakar yang terlampau sensitif. Zakar yang terlampau sensitif boleh menyebabkan deria dan saraf yang berkaitan dengan pancutan mengalami tindakbalas yang terlampau seterusnya meningkatkan keinginan untuk pancut dan klimaks.

2. Keinginan dan ghairah seks yang terlampau tinggi sehinggakan tidak dapat menahan dan menghalang lagi. Akibatnya berlaku pancutan awal.

3. Hormon tidak seimbang, iaitu tahap hormon-hormon yang mengawal keinginan seks dari ghairah dan pancutan terlalu tinggi, seterusnya mengakibatkan mudah untuk klimaks.

Penyebab-penyebab utama pancut awal atau ejakulasi pra matang ini sering menyebabkan kaum lelaki tidak dapat bertahan lama ketika berdayung, dan seterusnya tewas ketika bertarung. Untuk mengelak pancut awal ketika bersama isteri anda, anda boleh mencuba tips-tips elak pancut awal yang saya berikan ini.

 

TIPS MENGELAK PANCUT AWAL

1. Fokus

Ramai lelaki yang tidak fokus ketika berasmara bersama pasangan. Ini tidak mengejutkan kerana pada masa sekarang ramai yang stress dengan masalah-masalah yang dihadapi dalam kehidupan seharian. Ditambah pula dengan perkara-perkara yang perlu difikirkan membuatkan ramai yang hilang tumpuan ketika berasmara. Ini secara tidak langsung akan membuatkan anda tidak dapat bertahan lama dan pancut awal. Hubungan seks seperti juga aktiviti-aktiviti fizikal yang lain, iaitu memerlukan tumpuan dan fokus anda. Oleh itu berikan tumpuan 110% kepada aktiviti seks anda untuk mengelak pancut awal.

2. Kurang Stamina

Hubungan seks adalah aktiviti fizikal yang boleh dikategorikan sebagai aktiviti berat. Pembakaran kalori yang berlaku semasa aktiviti seks adalah sama dengan pembakaran kalori aktiviti sukan yang lain seperti berjoging dan sebagainya. Oleh itu untuk bertahan lama di dalam hubungan seks dan mengelak pancut awal, anda perlu berada keadaan puncak. Iaitu stamina yang tinggi. Apabila anda kurang stamina, anda akan cepat letih ketika berdayung. Ini akan membuatkan tenaga anda akan disalurkan kepada anggota tubuh yang lain dan kurang tenaga yang akan digunakan untuk organ seks. Oleh itu kuatkan 0t0t-otot anda dan tingkatkan stamina anda untuk mengelak pancut awal.

3. Pemakanan

Faktor pemakanan juga boleh mempengaruhi pencapaian seks anda dan boleh membantu mengelak pancut awal. Amalkan pengambilan makanan yang sihat yang boleh membantu pencapaian seksual anda. Elakkan minum minuman sejuk dan amalkan meminum air suam. Amalkan memakan makanan-makanan yang boleh meningkatkan prestasi seks seperti Tiram, Bawang, Pisang, Daun Saderi, Strawberi, Badam dan Coklat.

4. Panjangkan Foreplay

Aktiviti foreplay bukan sahaja dapat memberikan kepuasan berganda kepada isteri anda, malah secara tidak langsung dapat membantu mengelakkan pancut awal. Dengan memanjangkan aktiviti foreplay, anda akan dapat membuatkan isteri anda klimaks dengan lebih pantas. Selain dapat melincirkan pergerakan zakar, air mani wanita juga dapat membantu zakar untuk pancut lambat. Jadi dengan memanjangkan aktiviti foreplay, anda akan dapat memuaskan pasangan anda dan dalam masa yang sama dapat membantu anda mengelak pancut awal.

5. Mengamalkan Produk Berasaskan Herba

surprise-her

Jika anda mengalami masalah pancut awal atau ejakulasi pra matang, anda boleh mengamalkan suplemen herba akar kayu seperti Tongkat Ali dan Ubi Jaga. Herba Alpha Capsule dari Global M-Prolabs Sdn Bhd diakui ramai dapat membantu masalah pancutan awal. Mempunyai kelulusan Kementerian Kesihatan Malaysia dan juga diperakui Halal oleh JAKIM. Klik di sini untuk info Alpha Capsule