Lemak Di Bahagian Dalam

Kurus mungkin termasuk dalam senarai, tetapi menggeleber pasti terkeluar. Sesetengah doktor kini percaya bahawa lemak di sekeliling organ seperti jantung, hati dan pankreas boleh menjadi berbahaya (jika tidak lebih berbahaya) sebagai lemak yang anda boleh lihat daripada luar.

50ea995987d00_50ea9959884ca

Berdasarkan imbasan MRI lebih daripada 800 orang sejak tahun 1994, Dr. J. Bell, seorang profesor pengimejan molekul di London, dan pasukannya mendapati bahawa sebanyak 45 peratus wanita dan hampir 60 peratus daripada lelaki dengan skor indeks berat badan (BMI) normal mempunyai lemak dalaman yang berlebihan.

Data ini menunjukkan bahawa jika anda mengekalkan berat badan melalui diet dan bukannya senaman, anda mungkin mempunyai deposit besar lemak dalaman, walaupun anda kurus.

FattyAcid_thumb[14]

Menurut BMI, ukuran yang membandingkan berat badan dengan ketinggian anda, anda dianggap mempunyai berat badan berlebihan dengan skor 25 hingga 29, dan gemuk pada skor 30 atau lebih tinggi.

Tetapi satu kajian baru-baru ini menunjukkan bahawa sesetengah orang yang mempunyai BMI menghampiri 28 sebenarnya mempunyai lemak badan yang sedikit, dan mereka yang mempunyai BMI serendah 24 mungkin mempunyai terlalu banyak.

bmi-male

Apabila ianya mengenai kesihatan anda, pakar berkata tidak ada jalan pintas. “Jika anda hanya mahu kelihatan kurus, maka mungkin berdiet mencukupi,” kata Bell. “Tetapi jika anda mahu untuk benar-benar sihat, maka senaman adalah satu komponen penting dalam gaya hidup anda.” Jadi, tidak kira apa jenis badan atau berat badan anda, pergi keluar dan bersenam!