5 Perkara Anda Lakukan Pada Waktu Pagi Boleh Menyebabkan Keletihan Sepanjang Hari

Jika anda berasa penat pada hari ini, jangan salahkan hari semalam anda pula.

Walaupun kekurangan tidur boleh antara faktor paling utama yang menyebabkan kita berasa letih, namun ada beberapa sebab lain yang mungkin boleh menyumbang kepada masalah tersebut – dan sesetengahnya ada juga yang terjadi sebelum anda menjejakkan kaki keluar dari rumah.

Namun ia adalah perkara baik kerana anda boleh mengawal perkara yang selalu menjadi kebiasaan setiap pagi.

Berikut adalah beberapa sebab mengapa anda mengalami masalah tersebut dan cara mengatasi agar anda sentiasa kelihatan ceria setiap pagi.

main telefon tika tidur

1. Ambil Masa Berlebihan Bermain Telefon

Anda tidak perlu menyalahkan telefon anda, tapi menghabiskan masa yang berlebihan dengan telefon anda itu yang menjadi masalah utama.

Jika anda bangun daripada tahap tidur yang paling nyenyak itu ia boleh mengakibatkan anda berasa lebih mengantuk dan letih sepanjang hari berbanding mereka yang bangkit dari tahap tidur yang ringan.

tidur dengan fitbid

2. Terlalu Bergantung Pada Fitbid

Pengesan fitnes kadangkala boleh memberikan kebaikan kepada anda dalam membantu mengesan dan memotivasikan diri anda. Namun apabila anda turut menggunakannya ketika waktu tidur, ia sebenarnya boleh menyebabkan anda berasa lebih letih.

Kebanyakan pengguna yang menggunakan peralatan ini bangun melihat skor tidur mereka yang teruk, mereka akan mula bimbang mengenainya. Ini boleh menyedut keluar segala tenaga dari anda walaupun sebelum mula bersiap.

dehidrasi tidur

3. Anda Tidak Berhidrasi

Tentu anda faham mengapa kadangkala kita bangun dengan bau mulut yang tidak menyenangkan, kerana kita kekurangan air di dalam badan.

Ketika anda tidur, tubuh anda akan mula menyerap setiap air yang anda minum sepanjang hari. Ini bermaksud anda akan beroperasi selama 8 jam tanpa air di dalam badan. Jika anda tidak mengambil air untuk berhidrasi, sumber tenaga dalam tubuh anda bakal beransur-ansur hilang.

Minum sebaik sebelum anda keluar dari rumah.

mandi malam

4. Mandi Pada Waktu Malam

Mandian panas pada malam hari dapat membantu merehatkan otot-otot anda dan menghilangkan ketegangan dan akhirnya membantu anda untuk lena tidur, bukan?

Namun hakikat sebenarnya, jika anda mengamalkan tabiat mandi air panas pada waktu malam, ia adalah sama seperti anda bersenam sepanjang malam. Ia menaikkan suhu badan oleh itu ia akan mengambil masa untuk menyejuk dan membenarkan anda tidur lena.

bersenam lepas kerja

5. Bersenam Selepas Waktu Kerja

Memulakan hari anda dengan larian pada waktu pagi atau bersenam boleh menjadikan anda lebih cergas untuk menghadapi hari yang seterusnya.

Segala jenis senaman boleh membantu mengalirkan oksigen dan nutrisi ke dalam tisu badan dan membantu paru-paru dan jantung anda untuk beroperasi dengan lebih baik dan membekalkan lebih tenaga kepada anda sepanjang hari.