5 Cara Untuk Menghilangkan Tekanan Akibat Kerja


- 24 Aug 16
View 538 : Today 1
tekanan kerja

Harap-harap anda tidak memiliki beg untuk tidur di bawah meja tulis anda. Status seseorang sebagai gila kerja adalah salah satu simptom yang boleh membawa kepada penyakit mental menurut kajian Universiti di Norway.

Advertisement

Meletakkan keperluan kerja kepada tahap yang terlalu ekstrem boleh memberi tekanan yang berlebihan pada diri seseorang.

Menangani masalah tekanan di tempat kerja sudah menjadi isu global dan amat digalakkan untuk sesebuah pejabat untuk membantu menangani masalah tekanan ini secara perlahan-lahan.

Sambil anda menanti HR untuk bertindak, berikut adalah beberapa tips yang boleh anda ikuti untuk menghilangkan tekanan kerja dari minda anda.

patahkan pensil

1. Genggam Sesuatu

Mematahkan pensil, mengoyakkan kertas dari buku nota dan menggenggam sesuatu dengan kuat sedikit sebanyak boleh menghilangkan tekanan yang sedang anda alami. Jangan pula lakukan ia pada leher bos anda!

makan telur

2. Makan Sedikit Telur

Telur adalah sangat kaya dengan vitamin B5 dan B6 yang mana mempunyai peranan dalam mengurangkan tahap tekanan seseorang.

tengok rancangan kegemaran

3. Menonton Rancangan Kegemaran

Menonton rancangan kegemaran anda sambil melakukan kerja anda boleh sedikit sebanyak membantu anda untuk tidak terlalu memikirkan berkenaan pekerjaan anda. Lebih baik menonton “The Walking Dead” daripada bekerja seolah-olah diri anda itu zombi.

kekacang

4. Ambil Lebih Kekacang

Keluar seketika dari pejabat anda untuk mendapatkan snek “Snickers” untuk membantu anda untuk melupakan seketika berkenaan tempat kerja anda. Barang kimia yang ditemui di dalam bahan kekacang boleh membuang dan menurunkan plak yang membahayakan otak sebanyak 62%

stress kerja

5. “Don’t See Red”

Tarikh akhir dan makanan yang kerap disediakan di pejabat kadangkala boleh meningkatkan tekanan darah anda dengan mendadak. Anda juga boleh menurunkan tekanan darah anda dengan mengambil  makanan yang kaya dengan potassium.

Advertisement