5 Sebab Mengapa Anda Sering Ketiadaan Wang Yang Sepatutnya

Ia adalah bagus untuk seseorang untuk seseorang itu optimis mengenai masa hadapannya. Namun setakat optimis tidak membantu anda untuk menjimatkan wang anda.

Sebaik-baiknya, keputusan kewangan perlu dibuat berasaskan kepada fakta kewangan. Mengelakkan realiti boleh membahayakan anda pada kemudian hari.

Kita semua inginkan akaun bank yang penuh, tetapi untuk mengelakkan daripada membuat kesilapan fiskal sama seperti yang anda buat pada tahun lalu, anda perlu untuk melakukan lebih daripada hanya berfikiran positif.

keperluan bajet

1. Menganggap Bajet Itu Bukan Keperluan

Setelah anda mengenal pasti kalori kosong yang terdapat di dalam bajet anda, anda akan berasa lebih baik dan lebih fokus.

Jika anda tidak boleh mengagak perbelanjaan bulanan anda, untuk menjimatkan buat jangka panjang adalah hampir mustahil. Mengesan setiap satu perbelanjaan – dari duit parking dan juga sewa dalam masa tiga bulan.

hutang

2. Tidak Ambil Berat Pasal Hutang

Satu dalam lima orang berfikir bahawa menangguhkan hutang kad kredit dari bulan-ke-bulan adalah cara yang terbaik untuk menguruskan kewangan.

Sebagai langkah yang bijak, buat pelan jangka panjang untuk membantu anda membendung perbelanjaan.

membeli belah murah

3. Membeli Belah Yang Murah, Bukan Dengan Bijak

Sudah semestinya  almari anda kelihatan munasabah berbanding dengan teman wanita anda, tetapi itu tidak bermakna anda memerlukan hoodie lain.

Daripada anda menggila semasa membeli-belah, cuba berikan tumpuan kepada beberapa keping sahaja sebagai pelaburan yang berkualiti.

bincang

4. Mengelakkan Perbincangan Mengenai Kewangan

Ia adalah penting untuk bercakap tentang pasangan anda tentang matlamat jangka pendek, seperti bercuti, dan perbelanjaan jangka panjang, seperti persaraan.

Jujurlah dengan masalah kewangan yang sedang anda hadapi dan cubalah berbuat baik kepada pasangan anda.

terlalu rajin bekerja

5. Menghabiskan Duit Di Tempat Kerja

Ya, ketidaktentuan ekonomi membuatkan anda berasa bertuah mempunyai pekerjaan, tetapi itu bukan bermakna anda perlu bekerja seperti tikus.

Anda berhak untuk mendapat kenaikan gaji jika anda membantu membawakan keuntungan dan membuat wang untuk syarikat itu.