4 Petanda Pelik Yang Menunjukkan Jantung Anda Bermasalah

Biarpun ia adalah kelaziman penyakit jantung – ia masih adalah pembunuh utama dan sukar untuk dikenalpasti sebelum ia sudah terlambat.

Mengambil tahu tentang tahap kolesterol di dalam darah anda merupakan salah satu daripada kayu pengukur utuk masalah jantung di masa hadapan.

Namun begitu, kajian telah menimbulkan hampir beberapa simptom yang pelik – berkemungkinan boleh menjangka kejadian serangan jantung di kemudian hari nanti.

bad-breath

1. Nafas Berbau

Jika anda memiliki nafas berbau – selalunya dihadapi akibat dari masalah gusi – bukan keluarga anda sahaja yang terpaksa menghadapinya.

Masalah gusi menandakan keradangan yang mana kemudian boleh menyebabkan penyakit jantung.

yawning-exercise

2. Menguap Ketika Bersenam

Menguap masih lagi menjadi suatu fenomena yang belum berjaya dikenalpasti – menguap membantu oksigen dalam darah dan menyejukkan minda.

Namun menguap secara berterusan ketika bersenam menandakan mekanisma penyejukan badan anda tidak berfungsi seperti sepatutnya.

head-rush

3. Pening Tika Berdiri

Pernah berasa pening ketika anda tiba-tiba berdiri? Ia kadangkala berlaku dan akan hilang selepas beberapa saat.

Mereka yang mengalami keadaan pening seperti ini mempunyai kebarangkalian untuk mendapat penyakit jantung kemudian daripada mereka yang tidak mengalaminya.

clear-skin-teen

4. Kulit Licin Ketika Muda

Ia adalah berbaloi untuk anda berasa malu ketika berada di peringkat remaja – jika anda mempunyai jerawat pada waktu itu, kebarangkalian anda menghidap sakit jantung adalah menurun sebanyak 33 peratus.