4 Petanda Lain Yang Menunjukkan Hati Anda Mungkin Gagal Berfungsi

Hati anda bukan sahaja bertindak sebagai penapis makanan malah ia juga mengeluarkan hormon , menyimpan tenaga dan menyediakan kompaun yang membolehkan perut anda menghadam.

Dan itu hanyalah sebahagian daripada rutin dan tugasan harian hati anda itu – namun kini ada banyak penyakit yang saling berkait dengan jantung yang memerlukan pemindahan segera.

Berikut adalah beberapa simptom kebiasaan yang melanda mereka yang mengalami masalah hati.

signs-liver-failing-abdominal-pain

1. Kesakitan Perut

Terasa seperti bengkak, sakit dan tidak selesa pada otot perut adalah salah satu petanda bahawa hati anda sedang bermasalah.

Kerana hati anda yang melakukan kebanyakan aktiviti perut – ia berbentuk seperti ‘wedge’ dan bahagian lemak yang terletak di bahagian kanan.

gettyimages-543367069-jaundice-gwen-shockey

2. Mata Kuning Atau Jaundice

Apabila tubuh anda menceraikan sel darah yang lama – salah satu daripada produk yang dihasilkan adalah kompaun kuning yang dinamakan bilirubin.

Hati yang sihat tidak mempunyai masalah untuk membuang bilirubin namun sebaliknya – ia berkumpul di dalam darah dan menjadikan mata dan kulit anda kuning.

shutterstock_127691036-joint-pain-decade3d-anatomy-online

3. Sakit Sendi

Sakit sendi yang amat mirip kepada atritis, pening, muntah dan kekurangan selera makan adalah disebabkan oleh simptom penyakit hati.

Hepatitis autoimun adalah keadaan di mana sistem imunisasi anda tersilap dengan menyerang sel tisu hati anda.

gettyimages-128594055-skin-spots-southern-illinois-university

4. Tanda Pada Kulit

Disebabkan hati anda tidak berupaya untuk membersihkan darah anda secara sempurna maka akan terdapat pembekuan darah pada kulit anda.

Proses pembekuan ini akan menyebabkan kewujudan sejenis ruam yang berbentuk seperti labah-labah pada kulit anda.