Senaman Yang Harus Anda Lakukan Untuk Menguatkan Sperma Anda

Tekanan mental boleh menjadi seperti torpedo kepada kualiti sperma anda. Jadi, jika anda sedang dalam proses membuat bayi, cuba kedudukan yang baru untuk meningkatkan keberkesanannya.

Ya, ia adalah dengan menggunakan satu kedudukan yoga.

1

Menurut ahli genetik Rima Dada, Ph.D., senaman yoga boleh membantu untuk menjadikan sperma anda lebih sihat.

Dalam kajian beliau, lelaki yang melakukan yoga sebanyak 5 hari seminggu menyaksikan pengurangan yang ketara dalam tekanan oksidatif selepas hanya 15 hari, dan kerosakan DNA dalam sperma mereka bertambah baik selepas 6 bulan, meningkatkan kemungkinan mereka untuk mudah disenyawakan.

Namun, jika dia masih tidak dapat hamil walaupun selepas anda melakukan senaman yoga, anda perlu merujuk kepada doktor anda secepat mungkin.

1-1

Jika anda telah melakukan hubungan seks tanpa perlindungan selama 12 bulan tanpa hamil, ia adalah idea yang baik untuk kedua-dua anda dan pasangan untuk diperiksa, kata Dr Darius Paduch, Ph.D., pengarah kesihatan seksual dan perubatan di Weill Cornell Medical College.

Temujanji anda mungkin akan termasuk pelbagai jenis pemeriksaan seperti pemeriksaan fizikal menyeluruh, persampelan sperma, dan ujian darah untuk mengetahui tahap hormon dan gula dalam darah.

Rawatan bergantung kepada punca ketidaksuburan anda – anda boleh diberikan ubat-ubatan berkaitan hormon untuk merangsang pengeluaran sperma secara normal, atau menjalani rawatan pembedahan jika anda mempunyai keadaan seperti varicoceles.