Setelah Orgasma, Berapa Lama Masa Diperlukan Untuk Anda Kembali Teransang?

Selepas sesi hubungan seks yang berjaya, anda mungkin bersedia untuk tidur selepas itu – tetapi bagaimana jika dia mencari encore?

954718-apr15_kissing

Tidak seperti wanita, lelaki perlu mengambil kira tempoh refraktori mereka sebelum mereka boleh mempertimbangkan untuk melakukan seks sekali lagi. Ini merujuk kepada selang masa antara syahwat awal anda dan masa yang diperlukan untuk anda mengalami ejakulasi tambahan dan orgasm.

Dan tidak seperti apa yang anda lihat di dalam filem-filem, tanggapan bahawa anda mampu untuk melakukan hubungan seks tiga atau empat kali dalam tempoh selama beberapa jam pada malam Sabtu mungkin tidak realistik bagi kebanyakan lelaki, menurut pakar urologi Dr Richard K. Lee.

1079-68

“Kecuali anda berumur 14, anda mungkin akan memerlukan sekurang-kurangnya satu atau dua jam untuk menjadi tegang selepas ejakulasi,” kata Dr Lee.

Malah, tidak ada data yang benar-benar kuat untuk menunjukkan berapa lama tempoh refraktori anda boleh bertahan. Walau bagaimanapun, anggaran antara 30 minit hingga 24 jam, dan ia mungkin boleh meningkat seiring dengan usia, menurut satu kajian baru dalam Jurnal Perubatan Seksual.

Ahli-ahli sains pasti apa yang menyebabkan tempoh pertangguhan tersebut. Tetapi kajian menunjukkan bahawa jarak masa selepas orgasmik dalam hormon prolaktin – yang menghalang rangsangan dan ejakulasi – boleh menyumbang kepada masalah tersebut.

171191369

Faktor gaya hidup tertentu juga mungkin memainkan peranan besar dalam perkara ini. Kerap meminum arak atau beronani dengan kerap boleh melanjutkan lagi masa yang diperlukan untuk anda berehat, menurut Dr Lee.

Tetapi jika ia memerlukan lebih daripada sehari untuk anda mendapatkan semula tenaga dan keupayaan anda untuk berfungsi secara seksual, penting untuk anda memberitahu doktor anda dengan segera, nasihat Dr Lee.

Dia boleh membantu mencadangkan jika tabiat gaya hidup yang sedang menghalang anda daripada mendapatkan ereksi mantap, atau jika terdapat faktor-faktor lain – seperti tekanan, ubat-ubatan baru, atau keadaan kesihatan seperti penyakit jantung – seterusnya menyebabkan mati pucuk yang sebenar.