Mengapa Anda Harus Berejakulasi Sekurang-Kurangnya 21 Kali Bulan Ini

Kunci kepada kesihatan prostat yang baik mungkin berada di dalam tangan anda sendiri: ejakulasi yang kerap boleh mengurangkan risiko kanser prostat, seperti didapati oleh penyelidikan baru dari Kesihatan Awam Boston University.

Kajian ini melihat bagaimana kekerapan ejakulasi mengelakkan risiko kanser prostat sepanjang 18 tahun.

landscape-1445717761-g-sex-184952147

Ia mendapati bahawa lelaki berusia 20 hingga 29 yang ejakulasi 21 kali atau lebih setiap bulan adalah 19 peratus memiliki kurang risiko untuk menghidap kanser prostat berbanding mereka yang jarang ejakulasi, iaitu antara 4 dan 7 kali sebulan.

Dan ia bukan hanya seorang lelaki muda yang mendapat faedah darinya: Lelaki 40 hingga 49 yang ejakulasi sekurang-kurangnya 21 kali sebulan juga mampu untuk mengurangkan risiko mendapat kanser prostat dengan 22 peratus.

a-woman-laying-on-sleeping-man-in-bed

Lebih banyak penyelidikan diperlukan untuk menentukan apa yang bertanggungjawab sebagai perkaitan, tetapi ia mungkin bahawa penjelasan bahawa apabila lebih kerap prostat melalui ejakulasi – boleh mengurangkan peluang untuk jangkitan tumor

Tidak ingin untuk melakukan hubungan seks 21 kali pada bulan ini? Jangan bimbang: Kajian ini menunjukkan hubungan yang bergantung kepada dos dengan ejakulasi dan risiko kanser prostat, yang bermaksud jika lebih banyak anda melakukannya, semakin berkurangan risiko anda untuk mendapatnya, katanya.

landscape-1445717246-g-female-orgasm-positions-552095811

Jadi, walaupun anda ejakulasi hanya beberapa kali setiap bulan ia mungkin boleh membawa beberapa faedah kepada prostat anda.

Tambahan lagi, ia tidak kira sama ada anda mencapai puncak syahwat dengan pasangan anda atau bersendiri – kelebihan ejakulasi mampu dilihat tidak kira sama ada anda berhubungan seks ataupun atau hanya sekadar melancap.