Penjagaan Pemakanan Pesakit Hipotiroidisme

Hipotiroidisme (1) berlaku apabila kelenjar tiroid tidak aktif. Hormon tiroid yang dihasilkan terlalu sedikit dan tidak mencukupi. Risiko  penyakit hipotiroidisme adalah tinggi di kalangan wanita yang berumur 50 tahun ke atas, terutamanya yang mempunyai sejarah keluarga dengan penyakit yang sama. Rawatan gantian hormon tiroid biasanya diperlukan untuk seumur hidup.

asd

Apakah kesan sampingan penyakit hipotiroidisme?

Walaupun terdapat banyak kesan sampingan dari (2) penyakit hipotiroidisme seperti keletihan, sembelit, tekanan perasaan (2)  tetapi perbincangan adalah ditumpukan  kepada aspek peningkatan berat badan, kawalan kolesterol dan masalah sembelit.

Kawalan berat badan

Berat badan naik secara mendadak disebabkan oleh kadar metabolisme tubuh yang menjadi perlahan.

Pesakit perlulah mengawal jumlah dan jenis makanan yang diambil untuk mengelakkan kenaikan berat badan yang berterusan.

ds00181_-ds00344_-ds00353_-ds00491_-ds00492_-ds00567_-ds00660_-my00709_im01872_thyroid_gif

Tips penjagaan berat badan(3):

 • Pesakit perlulah memilih makanan yang kurang berminyak seperti ikan bakar, sup ayam, tom yam, asam pedas dan lauk yang dipanggang.
 • Pilih nasi putih berbanding nasi lemak, nasi minyak, nasi tomato dan nasi beriani.
 • Roti putih bolehlah digantikan dengan roti mil penuh/ roti jagung. Ini akan memberikan tambahan jumlah serat.
 • Tingkatkan pengambilan sayur-sayuran kerana ianya menyumbang kepada jumlah serat.
 • Waktu makan juga penting. Pesakit digalakkan makan pada waktu yang tetap. Eloklah sekiranya diawalkan waktu makan malam.
 • Makanan yang asli adalah lebih baik berbanding dengan makanan terproses.

 

 

 

hypothyroidism

Kawalan kolesterol

Pesakit hipotiroidisme terutamanya yang tidak menjalani rawatan, selalunya akan mengalami masalah kenaikan kolesterol. Kawalan dari segi pemakanan dapat membantu mengawal masalah ini. Sila rujuk topik kolesterol (4) di dalam portal ini untuk maklumat lanjut.

asd

Sembelit

Pengambilan serat dan air yang mencukupi dapat membantu mengatasi masalah sembelit. Saranan pengambilan serat adalah  antara 25 gram hingga 30 gram sehari.

Makanan yang tinggi serat (5) termasuklah kekacang, kacang merah (kidney beans), epal, pir, brokoli, kobis bunga, bijirin penuh, termasuklah bran dan oat, badam, dan flaxseed.

Amalkan pengambilan sayur-sayuran dan buah-buahan setiap hari.

Minumlah 6-8 gelas air sehari.
Apakah perkara lain yang perlu diberi perhatian?

Amalkan cara hidup sihat dengan melakukan senaman. Bersenam secara teratur mengikut saranan doktor dapat membantu mengatasi masalah berat badan.

Rujukan

 1. Cooper D., Michael M.D., & Leonard W., (2004). Hypothyroidism. Retrieved April 19, 2012 fromhttp://jcem.endojournals.org/content/89/11/0.2.full.pdf
 2. Mathur R., Hypothyroidism. Retrieved April 21, 2012 from http://www.medicinenet.com/hypothyroidism/page3.htm
 3. Melissa C.S. Weight loss. Retrieved April 21, 2012 fromhttp://www.medicinenet.com/weight_loss/article.htm
 4. Mardan N.M., Mokhy M.S., Mohd Yazid S.F.Z. & Raib J, (July 14, 2008) Pengurusan pemakanan hiperkolesterolemia. Retrieved April 21, 2012 fromhttp://www.myhealth.gov.my/myhealth/index.php/en/pemakanan/01diet-a-penyakit0102diet-a-disease02/01pengurusan-pemakanan-hiperkolesterolemia0102dietary-management-for-hypercholesterolemia02
 5. Anderson, J., Perryman S., Young L., & Prior S. (October 27, 2011) Dietary fibre. Retrieved April 19, 2012 from http://www.ext.colostate.edu/pubs/foodnut/09333.html