3 Cara Yang Mengubah Kehidupan Untuk Melawan Sakit Lutut Dan Tetap Kekal Sasa

Anda tentu tahu apa yang mereka selalu katakan: tiada kesakitan, tiada keuntungan. Tetapi itu mantra latihan lama yang ketinggalan zaman, kata Pengarah Kecergasan Kesihatan BJ Gaddour.

Ada garis halus antara ketidakselesaan sederhana yang normal semasa senaman ekstrem dan berada dalam kesakitan yang sebenar. Sebagai peminat latihan beban dan bekas pemain bola sepak yang sentiasa ingin kembali aktif, Gaddour mendapat pengajaran dengan cara yang sukar.

knee-pain-11-19-13-c

“Pada masa itu saya berumur 22, saya mempunyai empat pembedahan lutut – dua pada setiap lutut,” kata Gaddour. “Doktor memberitahu saya, ‘Anda telah kehausan tulang rawan seperti mereka yang berusia 70-80 tahun.”

Jadi Gaddour meneruskan perjalanan untuk mendapatkan kembali keupayaan fizikal beliau telah hilang.

“Sekarang saya berkembang maju dalam 30-an saya lebih daripada yang pernah saya dapati ketika remaja dan 20-an saya,” katanya.

hip-flexors-teaser

Bagaimana dia sampai ke tahap ini? Dengan menemui beberapa cara, termasuk:

  • Mengekalkan regimen penghidratan tegar. Minum air yang banyak di antara 2 hingga 3 liter-sepanjang hari. Aliran H2O akan menghantar banyak nutrien dan oksigen ke seluruh otot dan mengelakkan sendi dan tisu anda dari mengeras.
  • Kurangkan beban anda pada separuh dan dua kali ganda masa-bawah-ketegangan. Semasa latihan anda, angkat berat yang ringan tetapi tetap melakukan lebih pengulangan.
  • Anda akan mendapat rangsangan pembinaan otot yang sama anda perlukan untuk mendapatkan hasilnya, tetapi ia akan kurang menghauskan dan meletihkan sendi anda. Berikut adalah senaman dada yang menggunakan teknik ini.
  • Ikuti pelan “Netflix dan Stretch” sambil menonton TV. Terlalu banyak masa duduk di atas sofa boleh menjejaskan pergerakan dan meningkatkan risiko kecederaan. Cari latihan sesuai untuk anda yang boleh mengurangkan rasa ketat dan menghapuskan ketidakseimbangan otot.