Riak Wajah Yang Biasa Dilakukan Ketika Mencapai Kemuncak Seksual

Melainkan anda telah membuat pita seks, anda mungkin tidak pernah melihat apa reaksi muka anda kelihatan seperti apabila anda berorgasma.

Tetapi pasangan anda sudah melihatnya. Dan dia mungkin akan memberitahu anda ia kelihatan agak pelik.

Mata anda juling. pipi anda merubah bentuk. Muka O boleh menjadi begitu ganjil sehingga ia pernah sekali digelar fenomena “Strokes Cuka”, bagaimana ¬†anda akan kelihatan jika seseorang meletakkan satu sudu cuka di hadapan hidung anda.

63065_1275802684403_full

Jadi mengapa ia berlaku?

Malangnya, tidak ada satu tan sains yang boleh merungkai mengenai fenomena terhasilnya muka O. Tetapi itu adalah sebab yang baik!

Orang-orang sangat yang mengkaji tingkah laku seksual organisma hidup tidak mampu memerhatikan anda semasa anda melakukan perbuatan tersebut, kata Nicole Prause, Ph.D., seorang penyelidik seks di UCLA.

best-top-desktop-romantic-love-couples-wallpapers-love-couples-wallpaper-picture-photo-17

Bayangkan anda mempunyai saintis yang melihat anda tepat pada mata, membaca tahap hormon anda dan kadar jantung ketika anda sedang mencapai kemuncak seksual. Bercakap tentang membunuh mood.

Tetapi pada tahun 2011, ahli-ahli sains Sepanyol menemui satu cara di sekitarnya. Mereka menganalisa 100 video muka orang semasa orgasm. (Lelaki dan wanita secara sukarela yang dimuat naik klip ini ke laman web.)

Ketika orang ramai memuncak, mereka biasanya melakukan ekspresi muka seperti ini:

  • 92 peratus ditutup mata mereka
  • 67 peratus jatuh rahang mereka
  • 48 peratus memasamkan muka atau diturunkan kening mereka
  • 44 peratus berpisah bibir mereka

r3

The perkara paling biasa adalah penurunan rahang dan mata tertutup, yang berlaku apabila 36 peratus mereka yang mencapai kemuncak seksual.

Penyelidik membuat spekulasi bahawa beberapa daripada ekspresi ini adalah seperti tindakan refleks – pelepasan ketegangan otot apabila anda mendekati orgasme.

Itulah sebabnya anda kelihatan begitu pelik apabila anda mencapai kemuncak seksual: Anda mempunyai kawalan sifar pada otot wajah pada ketika itu.

Malah, beberapa O pada wajah ini menyerupai lebih rapat ungkapan kesakitan daripada keseronokan.

Sebabnya: Banyak kawasan otak akan menyala apabila anda berada dalam kesakitan akan juga distimulasikan apabila anda sangat terangsang, Prause berkata.

Pasti, ia bukan rupa yang paling menarik untuk mengakhiri hubungan seks, tetapi mudah-mudahan pasangan anda mempunyai ekspresi yang sama dengan anda. Dan tidak ada yang lebih seksi daripada itu.