Faktor Yang Menentukan Kejayaan Atau Kegagalan Kehidupan Seks Selepas Mempunyai Anak

Adakah kehidupan seks anda terus menghangat selepas memiliki anak? Ia bergantung kepada berapa tertekan isteri anda, satu kajian baru dari Pennsylvania State University mencadangkan.

Penyelidik membuat tinjauan terhadap beberapa ibu bapa baru tentang tahap tekanan mereka dan kepuasan seksual pada tahun pertama kelahiran anak-anak mereka.

Secara keseluruhan, 55 peratus lelaki dan 69 peratus wanita sekurang-kurangnya “agak” berpuas hati dengan kehidupan seks mereka.

blog

Tetapi yang lebih tertekan seseorang wanita itu, semakin kuranglah kedua-dua ibu bapa itu berpuas hati secara seksual.

Walaupun tugas sebagai bapa adalah cukup melelahkan seperti juga ibu, keadaan mental mereka tidak dikaitkan dengan kepuasan seksual sama sekali. Hanya tekanan ibu-ibu ‘seolah-olah mempunyai kesan.

Macam mana boleh terjadi begitu? Wanita lebih cenderung untuk merasakan tekanan yang besar untuk menjadi ibu yang sempurna, dan tekanan ini boleh melemahkan, kata penulis kajian Chelom Leavitt, M.S.

Dari era baru trend pemakanan sehingga kepada pelindung matahari organik untuk latihan pasca kehamilan, ramai wanita berasa seperti mereka sepatutnya menghadiri untuk anak-anak mereka tanpa henti dan kelihatan hebat semasa melakukannya.

married-couple-bed

Jika dia berasa tidak mencukupi, perasaan tidak selamat boleh melimpah ke kawasan-kawasan lain dalam hidup mereka termasuk bilik tidur beliau.

Lelaki cenderung untuk mendapatkan lebih banyak kelonggaran dari segi jangkaan sebagai ibu bapa, dan harga diri mereka tidak begitu terikat sebagai ibu bapa, Leavitt berkata.

Oleh itu, sambil anda mungkin kurang tidur, sibuk, dan bimbang tentang anak anda menjadi sejuk di jagaan harian, tekanan isteri anda mungkin lebih berat, lebih dari semua isu yang mungkin.

o-couple-bed-facebook

Pastikan anda membiarkan dia tahu bagaimana hebat tugas yang dia lakukan, dan bahawa anda fikir dia seorang ibu yang hebat, kata Leavitt.

Dan kerana dia mungkin kurang keyakinan tentang bentuk badan selepas melahirkan anak, beritahu dia bagaimana seksi dia kelihatan dengan kerap.

Anda akan berasa gembira anda lakukan pada kemudian nanti, apabila dia mempunyai lebih banyak tenaga yang tertimbun khas untuk melayan anda.