Mengapa Lelaki Akan Cepat Terlena Selepas Berhubungan Seks

Ada satu kejadian waktu malam yang biasa berlaku dalam bilik tidur di seluruh dunia: Selepas seks, lelaki akan terlena ke dalam tidur yang mendalam, manakala wanita pula di mana-mana akan berjaga dan dengan senyap mengutuk pasangan mereka.

Anda boleh berterima kasih kepada hormon prolaktin untuk mengantuk selepas coital lelaki anda, kata penasihat tidur Kesihatan Lelaki W. Christopher Winter, M.D.

Prolaktin menyekat dopamin neurotransmitter dari merangsang yang membuatkan anda berasa segar, jelas beliau.

p9245737f

Dan badan anda mengeluarkan ia di dalam bentuk penyodok apabila anda mencapai kemuncak seksual. Badan isteri anda, bagaimanapun, tidak mampu menghasilkan ia dengan banyak, kata Dr Winter.

Tetapi prolaktin bukan satu-satunya sebab anda tidak boleh membuatkan mata anda terbuka.

“Rasa-baik” hormon oxytocin juga mendadak dikeluarkan semasa hubungan seks, yang boleh menghilangkan tekanan dari fikiran anda, menjadikannya lebih mudah untuk berehat dan tidur selepas itu.

couple-having-an-orgasm

Dan jika anda mempunyai hubungan seks dalam keadaan gelap, anda akan memberi isyarat kepada jam dalaman badan anda bahawa ia adalah masa untuk tidur. Apabila ini berlaku, hormon melatonin ini akan mencipta kitaran tidur anda.

Apabila prolaktin, oxytocin, dan melatonin semua datang bersama-sama, anda mempunyai trifecta untuk tidur yang hebat.

Tetapi bagaimana jika anda tidak mahu berasa letih selepas itu? Mungkin anda ingin untuk berjaga seketika dengan pasangan anda sambil berbual-bual.

5b9f8c83_shutterstock_246054025

Atau mungkin anda hanya selesai bergelut tengah hari, dan anda ingin memberi yang terbaik selepas itu (atau sekurang-kurangnya menjadi manusia yang berfungsi, dan bukannya zombie).

Kemudian pastikan anda memilih kedudukan seks itu bukan mendatar, kata Dr Winter. Pasti, ia jelas, tetapi berbaring di atas belakang anda melatonin memberi isyarat kepada badan anda bahawa ia adalah masa untuk tidur.

Anda juga perlu menjaga lampu. Dengan cara itu, anda tidak akan memulakan kitaran tidur anda, katanya.

Dan bangun dari katil sebaik sahaja anda selesai. Sepanjang hayat anda, otak anda telah datang untuk mengaitkan katil sebagai lokasi untuk lena. Ia akan menjadi hampir mustahil untuk melawan keinginan untuk pergi tidur jika anda hanya berada di situ secara senyap-senyap. Jadi berpelukan tidak dibenarkan.