Mengapa Kebanyakan Wanita Menangis Selepas Hubungan Seks

Anda mahu seorang wanita yang bertelanjang di tempat tidur anda untuk merasai salah satu daripada dua perkara: teransang atau berpuas hati.

Tetapi bagaimana jika dia menangis?

Ia satu pengalaman yang sama, menurut kajian baru di Australia. Hampir separuh daripada wanita telah merasakan kesedihan yang tidak dapat dijelaskan selepas hubungan seks, menurut kajian.

cuddling

Penyelidik memanggil fenomena ini sebagai “dysphoria postcoital.” Ia boleh melibatkan anda menangis atau hanya berasa tertekan atau cemas.

Berita baik: beliau menangis mungkin tiada mempunyai apa-apa kaitan dengan anda. Wanita dalam kajian menjelaskan bahawa perasaan mereka adalah “sukar untuk diterangkan,” oleh itu sukar untuk mencari puncanya.

Ia hanya boleh menjadi refleks biologi untuk seks. Badan seorang wanita atau seorang lelaki, untuk perkara-akan melalui senarai perubahan hormon dan saraf semasa hubungan seks, dan ada kemungkinan bahawa salah seorang daripada mereka boleh mencetuskan air mata, menurut Lori Brotto, Ph.D., seorang ahli psikologi di Universiti British Columbia.

5848170-3x2-940x627

Atau ia boleh menjadi sesuatu yang berat.

Para penyelidik mendapati bahawa wanita yang telah didera secara seksual ketika masih kanak-kanak cenderung untuk mengalami dysphoria postcoital. Bagi wanita ini, jantina walaupun baik, seks samada dalam keadaan suka sama suka secara tidak sedar boleh mencetuskan ketakutan.

Terdapat tidak terkira banyaknya kemungkinan lain, Brotto berkata. Dia mungkin berasa sunyi selepas keintiman seks berakhir, atau dia mungkin merasa bersalah dengan tidak sengaja.

Walaupun kemurungan peserta kajian ‘adalah tidak dapat diterangkan, namun ia bukanlah kes itu. Mungkin anda secara tidak sengaja merempuh serviks dia, atau mungkin dia terperangkap ketika mahu untuk meluahkan cintanya buat kali pertama.

happy-couple-in-bed-1

Jika pasangan anda seolah-olah murung selepas seks, berilah dia peluang untuk bercakap mengenainya, Brotto mencadangkan.

Gunakan taktik ini tanpa mengira sama ada ia adalah teman wanita anda atau isteri. Ia mungkin kelihatan janggal jika anda tidak mengetahuinya dengan baik, tetapi hanya sebagai menyokong.

Katakanlah: “Kamu kelihatan benar-benar sedih; apa yang sedang berlaku?”

Jika dia tidak mahu bercakap, biarkan. Tetapi gosok bahunya untuk meyakinkan beliau bahawa anda berada di sana untuk dia.

sexy-couple-in-bed-4-erogenous-zones-that-excite-her-more-than-the-g-spot

Jika anda berada dalam hubungan, anda boleh menanyakannya lagi nanti untuk membantu beliau memahami itu, kata Brotto.

“Sukar bagi seseorang untuk berfikir secara rasional apabila mereka diatasi dengan emosi,” kata beliau. “Tetapi beberapa jam kemudian atau pada hari berikutnya, dengan cara anda merungkainya mungkin boleh untuk mengetahui apa yang sedang berlaku.”

Cuba bertanya bila dia mula berasa sedih atau jika dia tahu apa yang mendorong perasaannya. Sekali lagi, tidak menuntut jawapan darinya jika dia mengatakan, ia bukanlah ada apa-apa.