Mengapa Anda Akan Berbuat Keputusan Yang Bodoh Ketika Ghairah

Apabila ia datang untuk membuat keputusan yang bodoh, keadaan ghairah mungkin juga sama buruk seperti mabuk, menurut satu kajian Kanada.

Advertisement

Dalam satu eksperimen, penyelidik mempunyai lebih daripada 100 orang sama ada menonton klip video lucah atau tidak, dan yang ditinjau penonton tentang bagaimana mereka akan bertindak dalam senario seksual tertentu.

unhappy-couple-in-bed-20

Keputusan: orang ghairah menyatakan mereka akan lebih cenderung untuk membuat keputusan yang berisiko di atas katil, seperti tidak memakai kondom.

Tetapi ahli-ahli sains juga mahu menguji bagaimana keghairahan ini boleh memberi kesan terhadap pilihan anda di luar bilik tidur. Jadi, dalam uji kaji kedua, satu lagi 100 orang menonton klip video yang sama, tetapi kemudian memainkan permainan blackjack.

infidelity-couple-bed-feature-727x404

Para penyelidik mendapati kumpulan yang terangsang itu adalah 13 peratus lebih cenderung untuk membuat keputusan blackjack berisiko seperti memukul pada 17 bukannya kekal begitu-daripada orang-orang yang tidak teransang.

Keghairahan anda tidak semestinya memberi kesan kepada keupayaan anda untuk membuat keputusan, tetapi ia mempengaruhi motivasi anda di belakang setiap pilihan, kata penulis kajian Shayna Sparling, Ph.D. (C).

happy-couple-in-bed

Jadi, walaupun anda tahu anda perlu memakai kondom, sebagai contoh, anda mungkin mahu mengadakan hubungan seks yang tidak dilindungi kerana ia menyeronokkan dalam masa ini, katanya.

Kajian lepas juga menunjukkan anda mempunyai kurang kawalan diri apabila anda terangsang, kata Sparling.

Advertisement