Kesan Sampingan Vasektomi Yang Mengejutkan Semua Lelaki

Mendapatkan vasektonomi tidak membuat anda kurang lelaki sebenarnya, ia boleh membawa kepada lebih hubungan seks, penyelidikan baru dari Universiti Stanford mencadangkan.

Lelaki yang divasektomi mendapatkan seks purata 5.9 kali sebulan, berbanding 4.9 kali untuk lelaki yang tidak berbuat demikian, menurut kajian hampir 6,000 lelaki.

my00483_im03711_m7_vasectomy2thu_jpg

Pasangan boleh menjadi lebih cepat untuk melompat di atas katil apabila mereka tidak perlu bimbang tentang kehamilan, kata kajian penulis David Guo, M.D.

Namun, banyak lelaki bimbang bahawa objek tajam berhampiran buah zakar mereka boleh merosakkan fungsi seksual mereka. Berikut adalah mengapa anda tidak perlu bimbang:

vasectomy_diagram-en-svg

Apabila doktor melakukan vasektomi, dia membuat insisi kecil di skrotum anda, menarik keluar vas deferens anda, dan menghalang laluan yang membawa sperma anda dari buah zakar anda ke uretra anda.

Ia mengambil masa kira-kira 20 minit, Dr. Guo berkata. Anda akan berasa sakit untuk beberapa hari, tetapi ia kurang menyakitkan daripada memijak kaki anda, menurut satu editor Kesihatan Lelaki yang telah mempunyai prosedur.

Anda akan dapat untuk melakukan hubungan seks lagi dalam masa dua minggu, menurut Dr. Guo.

does-vasectomy-decrease-sexual-drive

Selepas prosedur, sperma yang anda masih dihasilkan dalam anda buah zakar – Cuma ia tidak lagi pergi ke uretra anda dan dapat ejakulasi. Sebaliknya, sperma anda menjadi diserap semula oleh badan anda, kata Dr Guo.

Anda masih berejakulasi, sudah tentu. Air mani anda akan terdiri daripada cecair dari prostat anda dan vesicle mani, seperti biasa – hanya tanpa sperma.