Bila Dan Bagaimana Untuk Mula Berhubungan Seks Selepas Serangan Jantung

Kebanyakan lelaki boleh dan mampu untuk meneruskan kehidupan seks normal mereka dalam tempoh sebulan atau enam minggu sebaik sahaja meninggalkan hospital, kata Elaine Steinke, Ph.D., seorang profesor kejururawatan di Wichita State University.

Selepas masa itu, otot jantung anda biasanya sudah cukup sembuh supaya ia boleh menahan tekanan yang kecil diletakkan di atasnya ketika aktiviti seksual.

research-607150

Seks meletakkan tekanan yang agak banyak pada jantung anda sama seperti mendaki satu atau dua tangga, Dr. Pfeffer berkata. Sebaik sahaja anda boleh berbuat demikian tanpa gejala-gejala seperti sakit dada atau sesak, anda boleh meneruskannya.

Itu adalah kes bagi Oliver, yang mendapati dirinya terkejut berminat dan mampu untuk melakukan hubungan seks hanya seminggu selepas meninggalkan hospital.

Pakar kardiologi anda boleh memberitahu anda dengan pasti apabila anda sudah bersedia, kerana kes akan berbeza-beza.

http-%2f%2fprod-static9-net-au%2f_%2fmedia%2fimages%2fnl-health%2f2014%2f01%2f14%2f11%2f00%2fheart-attack-during-sex

Sebagai contoh, jika anda mempunyai pembedahan pintasan, anda perlu menunggu lebih lama-lebih seperti 6 hingga 8 minggu-untuk tulang dada dan pemotongan untuk sembuh, Steinke berkata.

Dan jika anda telah menerima stent melalui arteri femoral di paha anda untuk membuka apa-apa sekatan – seperti yang Thomas lakukan selepas serangan kedua jantungnya – anda mungkin perlu menunggu 5-6 minggu untuk potongan yang berada dalam kaki anda untuk sembuh.

ad_218140344

Setelah anda sembuh sepenuhnya, ia boleh memudahkan kembali untuk anda melakukan seks secara perlahan-lahan, Steinke berkata.

Berhenti dan berehat jika anda berasa sebarang gejala yang anda ada semasa serangan jantung anda, seperti sakit dada, sesak nafas, berdebar-debar jantung, atau pening, Dr. Phillips berkata.

Jika mereka reda, anda boleh cuba lagi selepas beberapa minit, Steinke berkata.

Jika gejala-gejala melekat di sekeliling, hubungi doktor anda-atau dalam kes sakit dada yang tahan lebih lama daripada 15 minit, mendapatkan rawatan kecemasan.