Kajian Mengapa Kebanyakan Pasangan Di Malaysia Berpisah

24% – Kami tidak mempunyai nilai atau rancangan yang sama untuk masa depan

21% – kami tidak punya persefahaman ‘chemistry’

22% – Dia mempunyai hubungan seks dengan lelaki lain

Pertama sekali, mungkin sudah menjadi budaya kita untuk menyalahkan. “Dalam pengalaman saya bersama pasangan, ia seolah-olah menjadi lebih sukar bagi suami untuk memaafkan isteri yang menipu, daripada seorang isteri memaafkan suami yang menipu,” kata Dr Johnben Loy, pengasas dan pengarah klinikal menyalakan semula Pusat Sistemik Therapy.

exposure-to-sex

“Ia mungkin mempunyai kaitan dengan hakikat bahawa kita masih bertindak sebagai masyarakat patriarki secara umum.” Jadi apa yang anda boleh lakukan untuk mengelakkan senario ini daripada berlaku? Dr Loy mencadangkan:

1. Jika anda tidak mempunyai nilai-nilai atau pelan yang sama: Berbincang dengan beliau secara terbuka. Baca buku bantu diri untuk mengetahui lebih lanjut tentang diri kamu dan hubungan anda.

2. Jika dia curang kepada anda: Pergi lebih mendalam dan mengetahui sebab sebenar mengapa. “Sama ada atau tidak terdapat perhubungan yang kekal, sentiasa ada sesuatu untuk belajar tentang diri kita apabila wanita dalam kehidupan kita itu tidak setia,” kata Dr Loy.

“Belajar untuk melihat bintik buta kita sendiri adalah langkah pertama yang penting untuk pembangunan peribadi sepanjang hayat.”

3. Jika semangat itu hilang: Carikan satu hobi baru yang boleh untuk kedua-dua anda nikmati bersama. Baca buku hubungan yang baik bersama-sama. Menghadiri ceramah dan bengkel oleh Persatuan Marriage and Family Therapy Malaysia.