Orang Yang Gemar Membaca Buku Mampu Hidup Dengan Lebih Lama

Berita baik untuk ulat buku: Membaca buku-buku boleh membantu anda untuk hidup lebih lama, penyelidikan baru daripada Yale mencadangkan.

Dalam kajian itu, mereka yang membelanjakan lebih daripada tiga setengah jam masa untuk membaca setiap minggu adalah 20 peratus kurang berkemungkinan untuk mati daripada sebab-sebab semasa 12 tahun susulan daripada orang-orang yang tidak membaca sama sekali.

98168472

Mengapa? Membaca – sama ada pada e-reader, iPad, atau baik, lama cetak buku-meningkatkan kuasa minda anda, kata penulis kajian Becca Levy, Ph.D.

Ia membantu anda untuk memberi tumpuan dan berfikir secara kreatif dan analitikal, katanya.

Dan fungsi otak yang baik telah dikaitkan dengan kadar yang lebih rendah demensia, satu keadaan yang boleh meningkatkan risiko anda untuk kematian awal.

2661-manreading_masterfile2011

Membaca juga boleh mengurangkan hormon tekanan anda, yang membantu anda tidur dengan lebih baik dan mengurangkan tekanan darah anda – dua faktor yang mengurangkan risiko penyakit jantung.

Menariknya, peserta kajian yang membaca buku mengalami perlindungan yang lebih besar terhadap kematian awal daripada mereka yang membaca majalah atau akhbar.

Jika anda kesuntukan masa, mainkan audiobook secara berulang-alik: Mendengar cerita yang baik mungkin memberikan manfaat yang sama seperti membaca, kerana otak anda akan terlibat sama, kata Levy.