Mengapa Wanita Sering Berkahwin Dengan Lelaki Yang Tak Berguna

Pernah menonton upacara perkahwinan antara kawan perempuan yang baik dan keldai jantan yang dia tidak sengaja berkahwin? Jika ya, anda mungkin mahu “bercakap sekarang” – tetapi sebaliknya, anda berdiam diri. Selamanya.

Sesetengah gandingan membuatkan anda terasa seperti ingin memukul-mukul diri anda di dahi dan berfikir, mengapa dia berakhir dengan mengahwini lelaki itu? Di sini, penyelidik cuba untuk menjawab soalan itu.

stylish-man-hd-wallpaper-e1435129334519

Personaliti Seorang Lelaki Tak Guna

‘Jerks’ cenderung untuk mempunyai banyak ciri-ciri yang menarik kepada wanita, kata Dr Gregory Carter, seorang ahli psikologi dari Universiti Durham di UK. Ciri-ciri ini termasuk sikap sosial dominan dan banyak keyakinan, dan kesombongan (iaitu kecenderungan untuk berpakaian dengan baik dan menjaga diri mereka sendiri), Carter berkata.

Semua ini [sifat] memberi isyarat kepada wanita bahawa seorang lelaki mempunyai keyakinan, gen yang baik, dan akses kepada sumber – perkara-perkara yang dari sudut evolusi sepatutnya yang menarik atau menawarkan keselamatan,” kata Dr Vinita Mehta, klinikal berpangkalan di Washington DC, psikologi.

stylish-man-with-sunglasses

Menarik Wanita Seperti Seorang ‘Jerk’

Jadi bagaimana anda boleh mengikuti cara ‘jerk’tanpa menjadi seratus peratus seperti mereka? Lelaki yang bercakap tentang matlamat menarik atau hobi dikira sebagai yakin, dan wanita akan mendapati mereka cukup menarik.

Ini tidak bermakna anda perlu bermegah mengenai gaji enam angka anda atau aktiviti epik anda yang benar-benar anda lakukan hujung minggu lalu. Tetapi menjelaskan lebih lanjut mengenai apa yang anda lakukan atau nikmati adalah cara yang baik untuk melakukannya.

Sikap kelakar dan kreativiti isyarat kepada wanita bahawa anda mempunyai gen yang baik, Mehta berkata. Jadi, jika anda memiliki apa-apa bakat seni – seperti mengambil gambar atau bermain gitar – menyebut ia sebagai hobi sepatutnya menaikkan saham anda dengan wanita.