Masalah Kantung Zakar Yang Jarang Semua Lelaki Ambil Tahu

Hampir separuh daripada lelaki tidak mendapatkan bantuan perubatan selepas setahun atau lebih tidak mampu menghamilkan pasangan mereka, satu kajian dalam jurnal Human Reproduction ditemui.

Mungkin ia adalah kerana keegoan, kata Dr Stanton Honig, pakar urologi dan pengarah Kesihatan Lelaki di Yale University School of Medicine.

wrought-iron-bed-definitely-romantic

Seorang lelaki yang berurusan dengan kemandulan mungkin merasa seperti itu menjadikan dia kurang sifat kelelakian – dan dia boleh menangguhkan untuk berjumpa doktor bagi mengelakkan pengesahan bahawa masalah memang wujud.

Apa lagi, ramai lelaki menganggap secara melulu bahawa jika pasangan mereka tidak boleh hamil, ia mungkin disebabkan oleh masalah pada diri sendiri, Dr Honig berkata.

loveannex_sexy_bedroom

Tidak begitu: Ketidaksuburan di kalangan lelaki dan wanita adalah, menurut Persatuan Amerika untuk Perubatan Reproduktif (ASRM).

Dan mengelakkan pertemuan itu boleh menjadi lebih teruk dari kelewatan keibubapaan. Dalam kes-kes yang jarang berlaku, ketidaksuburan lelaki boleh menjadi tanda keadaan yang lebih serius – seperti kanser testis – yang boleh mengurangkan jumlah sperma anda, Dr Honig berkata.

Dalam kes itu, diagnosis awal boleh membantu anda mendapatkan rawatan sebelum kanser mempunyai peluang untuk merebak.

o-men-and-women-sex-facebook

Jangan takut. Ia lebih besar kemungkinan bahawa pelakunya adalah kurang serius – seperti ketidakseimbangan hormon atau halangan fizikal di rantau buah zakar anda yang boleh diperbaiki melalui pembedahan. Kencing manis dan tekanan darah tinggi juga boleh memainkan peranan.

Garis panduan ASRM mengatakan keperluan untuk membuat temujanji dengan pakar urologi jika anda telah melakukan hubungan seks tanpa perlindungan selama satu tahun atau lebih lama dan pasangan anda masih gagal untuk mengandung.

bigstock-doctor-showing-anatomical-spin-85571063

“Kebanyakan manusia menyangka peperiksaan akan menyakitkan atau mereka akan dicabul, tetapi ia adalah sebaliknya,” kata Dr Honig. “Ia melibatkan perbincangan, pemeriksaan fizikal yang tidak menyakitkan, dan analisis air mani.”

Jika doktor anda mendapati terdapat masalah, rawatan yang terbaik akan berbeza bergantung kepada diagnosis khusus anda.