Tingkatkan Tahap Testosteron Anda Dengan Pantas Mulai Hari Ini

Mencari saingan anda. Berlawan dengan orang yang tidak dikenali atau musuh-tetapi bukannya rakan – boleh meningkatkan tahap testosteron anda, kata satu kajian baru di Alam Manusia.

Tahap T lelaki melonjak lebih daripada 30 peratus apabila memenangi perlawanan domino yang kompetitif.

Para penyelidik menjalankan kajian dengan menjadikan rakan-rakan in bertarung antara satu sama lain dalam pelbagai jenis pertandingan, tetapi mendapati bahawa menewaskan (atau tewas kepada) teman tidak menjejaskan tahap T anda.

spo-louis-garrett-mens-basketball-review-slcc-athletics

Fikirkan ia sebagai hormon keseronokan akibat dari kemenangan. Apabila testosteron anda meningkat, tisu otot anda dirangsang, penyelarasan anda dan keupayaan mental bertambah baik, dan anda berasa lebih yakin pada diri sendiri – semua perkara-perkara yang akan membantu anda dalam suasana yang kompetitif, kajian itu menerangkan.

Oleh itu tahap T anda mungkin naik mendadak selepas kemenangan untuk menyediakan anda dengan pencabar lain, para penyelidik membuat spekulasi.

street-fight

Jadi mengapa tidak testosteron anda meningkat apabila anda mengalahkan rakan? Membentuk pakatan atau perkongsian adalah satu strategi yang baik untuk hidup, menjelaskan kajian pengarang bersama Mark Flinn, Ph.D., seorang ahli antropologi di Universiti Missouri.

Jika T anda menular setiap kali anda berhadapan dengan setiap sekutu, kesetiaan itu mungkin tidak akan bertahan lama, katanya.

Memenangi pertandingan bukan olahraga di tempat kerja, seperti menewaskan pesaing untuk mendapatkan kontrak atau kerja boleh juga meningkatkan testosteron, terutamanya jika terdapat keberadaan wanita masa ini, kajian menunjukkan.