Bagaimana Kemuncak Seksual Anda Berubah Seiring Peningkatan Usia

Zaman menjadi bapa adalah sungguh teruk. Ia kerana akan menyebabkan kemunculan kedutan dan penyakit.

Dia juga mengganggu kepuasan seks anda, mengikut Dr Darius Paduch, Profesor Madya urologi dan perubatan reproduktif di Weill Cornell Medicine.

Berikut akan melihat ke dalam bagaimana penuaan bakal memberi kesan kepada Big O, dan cara-cara terbaik untuk menjaga keseronokan anda untuk dekad yang akan datang.

62dec22734f7e014a83839995eefd2d1

1. Anda Mempunyai Lebih Gangguan

Apabila anda mengadakan hubungan seks di kolej, tumpuan anda adalah 100% kepada wanita seksi di atas katil anda.

Tetapi untuk mengekalkan jenis tumpuan seperti itu adalah lebih sukar dalam usia pertengahan apabila anda mendapat gangguan tambahan seperti kerja anda, keluarga, dan anak-anak, kata Dr Paduch.

old-couple-together

2. Anda Jarang Merapat

Apabila anda pertama kali bertemu pasangan anda, anda tidak boleh lekang dari memeluk beliau. Tetapi semakin lama anda berada dengan isteri atau teman wanita anda, mereka lebih selesa anda berada di sekeliling beliau.

Yang mungkin bermakna kurang berpelukan setiap hari. Pada asasnya, bulan madu tidak hanya lebih – ia sepatutnya melangkaui hingga bertahun-tahun.

maxresdefault

3. Testosteron Anda Mungkin Rendah

“Testosteron adalah pengubah suai besar sensasi kemuncak seksual anda,” kata Dr Paduch. Tetapi semakin anda berusia, lebih banyak tahap testosteron anda akan menurun, menurut satu kajian di Andrologi.

Penurunan T boleh mengurangkan nafsu seks anda. Penyelidikan daripada kajian Penuaan Lelaki Eropah menunjukkan bahawa testosteron yang rendah boleh membawa kepada penurunan dalam pemikiran seksual, ereksi pagi yang lebih sedikit, dan mati pucuk.

steinhoff

4. Anda Mempunyai Badan Seperti Ayah

“Lelaki yang gemuk menukar banyak testosteron mereka kepada estradiol,” iaitu satu bentuk estrogen hormon wanita, kata Dr Paduch.

Itu tidak baik untuk rangsangan anda. Satu kajian baru-baru ini dalam Jurnal Andrologi Asia mendapati bahawa estradiol berlebihan menghalang ereksi, mungkin kerana ia menghalang kelonggaran otot licin dalam zakar anda.

download

5. Anda Mempunyai Isu-Isu kesihatan Lain-lain

Masalah kemuncak seksual juga sering boleh menunjukkan masalah di tempat lain.

“Daripada orang-orang yang saya lihat dengan perubahan mendadak dalam fungsi seksual – sama ada pengurangan kederiaan syahwat atau penurunan sensitiviti pada zakar – Saya akan mendiagnosis satu pertiga dari mereka dengan masalah diabetes,” kata Dr Paduch.

Diabetes boleh merosakkan saraf, mengurangkan keupayaan anda untuk merasakan geseran seks.