Bagaimana Seks Yang Menyeronokkan Boleh Membahayakan Usia Tua Anda

Berita buruk, kaum lelaki sekalian: Seks mungkin tidak bertambah baik seiring dengan umur dan ia juga boleh membunuh anda pada tahun-tahun keemasan anda jika anda melakukannya dengan kerap dan cukup

Sini adalah kicker – benar-benar menikmatinya, menurut penyelidikan baru daripada Michigan State University.

Dalam kajian itu, penyelidik melihat data dari 2204 orang dalam Projek Kehidupan Sosial Negara, Kesihatan dan Penuaan.

a-couple-lying-down-in-a-hotel-bed

Peserta adalah di antara umur 57-85 ketika gelombang pertama data dikumpulkan pada tahun 2005. Pusingan kedua data pula dikumpulkan lima tahun kemudian.

Untuk melihat bagaimana seks mempengaruhi kesihatan jantung pada lelaki yang lebih tua dan wanita, penyelidik mengukur risiko kardiovaskular peserta dengan mencatatkan tekanan darah tinggi, kadar jantung yang cepat, tahap protein C-reaktif dalam darah, dan apa-apa kejadian kardiovaskular seperti serangan jantung, kegagalan jantung, dan strok.

o-mature-couple-in-bed-facebook

“Kita dapati bahawa jika melakukan hubungan seks seminggu sekali atau lebih meletakkan lelaki tua untuk mempunyai risiko mengalami kejadian kardiovaskular yang hampir dua kali ganda berbanding lelaki tua yang tidak aktif secara seksual,” kata penulis kajian Hui Liu dalam satu kenyataan akhbar.

“Selain itu, lelaki tua yang mendapati hubungan seks dengan pasangan mereka amat menyeronokkan atau memuaskan mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk mendapat kejadian kardiovaskular berbanding lelaki yang tidak berasa demikian.”