Poligami Adalah Kunci Kepada Kehidupan Lelaki Yang Lebih Lama

Mahu hidup lebih lama? Dapatkan isteri kedua. Penyelidikan baru menunjukkan bahawa orang-orang dari budaya poligami bertahan lebih lama dari orang-orang yang mengamalkan monogami.

Selepas mengambil kira perbezaan sosioekonomi, lelaki berusia lebih 60 daripada 140 negara-negara yang mengamalkan poligami untuk pelbagai peringkat hidup secara purata 12% hidup lebih lama daripada lelaki dari 49 negara-negara kebanyakannya monogami, kata Virpi Lummaa, ahli ekologi di Universiti Sheffield, UK.

1409232407607_wps_1_file_in_this_july_10_2013

Lummaa membentangkan penemuan beliau minggu lepas di Persatuan Antarabangsa bagi mesyuarat tahunan Behavioral Ecology di Ithaca, New York.

Daripada menggalakkan kepada poligami, kajian ini mungkin menyelesaikan teka-teki yang sekian lama dalam biologi manusia: Mengapa lelaki hidup begitu lama?

Dengan menggunakan data dari Pertubuhan Kesihatan Sedunia, Lummaa dan Russell menjaringkan 189 negara pada skala monogami daripada 03:59 – sama sekali mengamalkan monogami kebanyakannya berbanding poligami.

polygamy-is-still-illegal1

Mereka juga mengambil kira keluaran dalam negara kasar dan pendapatan purata untuk mengurangkan kesan pemakanan yang lebih baik dan penjagaan kesihatan di negara-negara monogami Barat.

Lummaa menegaskan bahawa skor monogami mereka adalah anggaran kasar semata-mata, dan mereka bekerja untuk mencari pelbagai cara untuk menilai corak perkahwinan. Kesimpulan boleh berubah dengan analisis lebih lanjut, beliau menambah.

Jika survival perempuan adalah penjelasan utama untuk panjang umur lelaki, maka lelaki monogami dan poligami akan hidup selama kira-kira sama panjang dengan masa.

5e3963b785e43d40b86e2eb5e75faa55

Sebaliknya, ia seolah-olah bahawa memberikan lebih anak-anak dengan isteri lebih membawa kepada peningkatan jangka hayat lelaki. Lelaki, kemudiannya mampu untuk hidup lama kerana mereka subur dengan baik hingga ke hari tua mereka.

Penjelasan boleh menjadi kedua-dua samada secara sosial dan genetik. Lelaki yang terus menjadi bapa kepada anak-anak ke dalam 60-an dan 70-an mereka mengambil penjagaan yang lebih baik untuk badan-badan mereka kerana mereka mempunyai tanggungjawab yang berterusan.

Tetapi kuasa-kuasa evolusi bertindak sejak beribu-ribu tahun juga boleh memilih untuk lelaki yang hidup lama – dalam budaya poligami.