Adakah Perbezaan Umur Itu Penting Dalam Sebuah Perhubungan

Apabila anda mula melihat seorang wanita yang baru, anda mungkin akan bertanyakan soalan ini: “Berapakah umur si dia”

Jika tidak banyak perbezaan umur di antara kamu berdua, perbualan bergerak ke arah positif bersama-sama.

Tetapi orang ramai akan mula memandang serong apabila mereka mengetahui wanita tersebut berusia  5 atau 10 tahun lebih muda daripada anda. Dan anda boleh mengharapkan tindak balas yang sama jika dia lebih tua daripada anda juga.

screen-shot-2015-01-11-at-1-02-34-pm

Selepas pengukuran lebih 3,000 lelaki dan wanita beberapa tahun yang lalu, penyelidik dari Universiti Emory mendapati bahawa walaupun perbezaan umur 5 tahun mengakibatkan kemungkinan 18 peratus lebih tinggi perceraian berbanding pasangan yang mempunyai umur yang sama.

Kajian ini juga mencadangkan bahawa jurang usia 10 tahun meningkatkan peluang pasangan itu bercerai sebanyak 39 peratus, dan jurang 20 tahun membawa kepada peningkatan 95 peratus.

dirty-old-man-with-blonde

Sebaliknya pula, perbezaan umur hanya 1 tahun hanya menyebabkan peluang 3 peratus lebih tinggi untuk perceraian.

Malah, penulis kajian kemudian mengakui bahawa walaupun terdapat korelasi antara jurang umur dan perceraian, mereka tidak boleh secara muktamad meramalkan risiko yang pasangan itu akan bercerai.

Dan yang masuk akal: “Terdapat banyak faktor-faktor lain yang membezakan anda daripada pasangan anda,” kata beliau.

youngwomanoldermanonbeach-850x567

Budaya, geografi, sejarah keluarga, pendidikan, dan pendapatan anda, sebagai contoh, semua membentuk nilai-nilai personaliti dan hubungan anda, kata O’Reilly.

“Ini menawarkan peluang kepada pasangan yang lebih muda untuk membawa daya hidup ke dalam hubungan, seimbang dengan orang yang lebih tua membawa kebijaksanaan dan pengalaman,” kata beliau.

Malangnya, selain daripada bukti anekdot daripada pakar-pakar dan kajian Universiti Emory, wawasan mengenai jurang umur sempurna dalam hubungan adalah agak tipis