Kaedah Baru Untuk Menyelesaikan Masalah Libido Yang Rendah

Jika nafsu seks anda telah merudum, kajian Itali baru menunjukkan mungkin terdapat cara penyembuhan yang mudah iaitu melalui terapi cahaya.

Ahli-ahli sains mengambil 38 lelaki didiagnosis dengan gangguan keinginan seksual hypoactive atau gangguan rangsangan seksual – dua keadaan dicirikan dengan kekurangan minat dalam seks dan memberikan rawatan cahaya terang untuk separuh daripada mereka.

am_151123_light_therapy_sad_depression_800x600

Selama 30 minit pada setiap pagi, mereka akan duduk di hadapan sebuah kotak cahaya yang mendedahkan mereka kepada 10,000 lux cahaya. (Sebagai perbandingan, cahaya matahari langsung boleh mencecah sehingga 100,000 lux, dan hari mendung adalah kira-kira 1,000 lux.)

Selepas dua minggu, orang-orang yang menerima rawatan cahaya terang dilaporkan mendapat kepuasan seksual yang tiga kali lebih tinggi daripada apabila mereka mula menjalani eksperimen. (Orang-orang dalam kumpulan lain menunjukkan hanya kenaikan sederhana.)

6ea7a252ff8a70f15b57489a7b9b9707

Cahaya yang terang juga menyaksikan peningkatan dalam tahap testosteron mereka – ia adalah penting untuk proses meningkatkan libido, kata ketua penyelidik Andrea Fagiolini, M.D., Universiti Siena.

Apabila badan anda terdedah kepada cahaya yang terang, ia menghasilkan lebih bahan kimia yang dipanggil hormon luteinizing (LH). Dan lebih LH boleh membawa kepada pengeluaran lebih banyak testosteron, Dr. Fagiolini berkata.

Ini tidak bermakna anda boleh meningkatkan nafsu seks anda hanya dengan menggulung tetingkap: Anda perlu mendapatkan keamatan yang hampir sama dengan cahaya yang digunakan oleh peserta kajian.

man-kissing-his-partner-in-bed

Anda boleh mendapati tahap itu dalam kotak cahaya peribadi, yang anda boleh beli dalam talian dan digunakan di rumah.

Hanya pastikan anda berbincang dengan doktor anda terlebih dahulu. Sebelum anda mendapatkan lampu hijau, dia mungkin menguji anda untuk masalah-masalah lain seperti testosteron yang rendah, masalah tiroid, atau penyakit buah pinggang, semua yang boleh menyebabkan penurunan libido, juga.