Ketagihan Kepada Netflix Boleh Menurunkan Kualiti Sperma Anda

Berikut adalah satu lagi sebab untuk anda bingkas bangun dari sofa: Menonton TV terlalu banyak boleh mengurangkan jumlah sperma anda, penyelidikan baru-baru ini dari Denmark mencadangkan.

Dalam kajian itu, lelaki yang menonton 5 atau lebih jam TV pada setiap hari mempunyai kepekatan sperma 29 peratus lebih rendah dan jumlah sperma 34 peratus lebih rendah berbanding lelaki yang tidak menonton mana-mana TV.

24de310f00000578-2918052-image-a-1_1421750756884

Pengurangan ini membuatkan ia lebih sukar untuk menghamilkan isteri anda dan mendapatkan zuriat, kata kajian pengarang bersama Lærke Priskorn, Ph.D. (c) dari Universiti Copenhagen.

Menariknya, lelaki yang melayari komputer untuk jumlah masa yang sama – aktiviti lain yang turut menyebabkan anda terus duduk di kerusi – tidak mencatat sebarang penurunan pada ukuran air mani.

a-mature-overweight-man-sitting-on-an-old-couch-watching-tv-with-an-unhealthy-meal-of-hamburger-french-fries-and-soda-pop-2

Penyelidik tidak pasti lagi apa yang menyebabkan menonton TV secara khusus begitu berbahaya kepada sperma anda.

Ia adalah aktiviti yang lebih pasif daripada menggunakan komputer, Priskorn berkata, dan anda mungkin mengambil rehat lebih aktif dari komputer berbanding dari TV.

Ia mungkin bahawa semua kesunyian meningkatkan suhu di skrotum anda, yang boleh merosakkan pengeluaran sperma, katanya.

bored-man-watching-tv

Kekurangan senaman juga boleh menjadi salah satu sebab: enzim antioksidan yang dicetuskan oleh aktiviti fizikal boleh membantu melindungi sel-sel sperma anda daripada kerosakan.

Atau mungkin kerana lelaki yang menonton terlalu banyak TV juga lebih cenderung untuk mempunyai berat badan yang berlebihan atau minum secara berlebihan, kedua-duanya boleh mencederakan sperma anda, menurut Priskorn.