7 Tips Kesihatan Tenaga Batin Lelaki

Dalam penjagaan kesihatan, terutama berkenaan tenaga batin, masih terdapat segelintir lelaki yang tidak mengambil berat dan memandang remeh perkara ini. Mungkin ramai lelaki yang tidak mengetahui bahawa tabiat biasa yang sering dilakukan memberi kesan terhadap keupayaan mereka.

Sesetengah membawa kesan serta merta dan ada yang mengambil masa panjang. Pelbagai petua dan pantang larang telah diajarkan oleh orang-orang tua Melayu bagi menjaga kesihatan batin ini. Ia bukan bertujuan mengharamkan yang halal tetapi berupa nasihat hasil dari pengalaman orang-orang terdahulu.

 

Di sini diperturunkan beberapa petua lama yg berguna.

1. Jangan amalkan minum air batu kerana ia akan mengakibatkan zakar menjadi sejuk serta lembik. Akibatnya zakar ngilu apabila bersama dengan isteri. Batang zakar harus sentiasa panas.

2. Usah amalkan makan makanan bersifat sejuk atau telah sejuk dan dibekukan. Ia boleh mengakibatkan air mani cair dan terpancut awal.

3. Elakkan amalan melancap kerana ia memaksa mani keluar dan melemahkan zakar.

4. Jika berumur lebih 30 tahun, elakkan dari jimalebih dari 3 kali seminggu, kerana perlu cukup masa membina kembali tenaga batin.

5. Jangan biarkan pinggang terhentak dengan kuat kerana mengakibatkan mati pucuk.

6. Jangan melakukan hubungan kelamin ketika isteri sedang haid kerana ia bukan saja haram di sisi agama Islam tetapi juga boleh mendatangkan penyakit.

7. Elakkan minum air ketika badan sedang panas, selepas berlari atau bekerja berat. Berehatlah terlebih dahulu, sejukkan badan, kemudian baharulah minum air.

Baca juga – Tanda-Tanda Lelaki Subur

 

Sponsor Ads

Impikan Prestasi Seksual serta Kesihatan ‘Overall’ Anda Kembali Berfungsi Seperti Ketika Remaja Dahulu? Anda Patut Cuba produk Ini, 100% Natural Dan Lulus KKM & Serta Halal Jakim

Kelakian | Kesihatan | Tenaga
Jika anda mengalami masalah kesuburan atau Lemah Tenaga ‘Dalaman’ , anda boleh mengamalkan suplement herba akar kayu seperti Tongkat Ali dan Ubi Jaga. Herba Alpha Capsule dari Global M-Prolabs Sdn Bhd diakui ramai dapat meningkatkan kesuburan lelaki sepantas 14 hari sahaja. Mempunyai kelulusan Kementerian Kesihatan Malaysia dan juga diperakui Halal oleh JAKIM.

Untuk info lanjut mengenai Alpha Capsule, sila KLIK DI SINI