Mengapa Lelaki Meminati Punggung Wanita Yang Bulat

Wanita dengan punggung yang bulat merupakan ibu yang baik – kerana itulah sebabnya lelaki meminati punggung wanita yang bulat, tegaskan satu kajian baru dari University of Texas.

Penyelidikan juga menunjukkan lelaki cenderung untuk menggilai seorang wanita dengan jenis kelengkungan tulang belakang yang membuat punggungnya seolah-olah terkeluar atau menonjol.

Jika anda seperti kebanyakan lelaki, anda tentu tertarik kepada seorang wanita dengan tulang belakang yang melengkung kira-kira 45 darjah di atas bahagian atas punggung beliau, kajian menunjukkan.

men-butts

Mengapa? “Darjah kelengkungan ini membolehkan wanita untuk mengalihkan pusat jisim mereka kembali pada pinggul semasa mengandung,” kata kajian pengarang bersama David M.G. Lewis, Ph.D.

Kembali pada zaman dahulu, manusia sentiasa bergerak. Tinggal lama disesebuah kawasan adalah  hukuman mati. Jadi wanita yang boleh berjalan jauh walaupun ketika kehamilan yang sarat mempunyai kelebihan dari segi pembiakan dan survival.

Lewis berkata lumbar kelengkungan 45 darjah membolehkan seorang wanita untuk membawa berat bayi dalam kandungan dengan cara yang menjadikan beliau kurang terdedah kepada kecederaan tulang belakang daripada wanita dengan kelengkungan yang lebih atau kurang.

6067717_f1024

Beribu-ribu tahun yang lalu, ini akan membantu wanita untuk terus bergerak dan mencari makanan pada peringkat akhir kehamilan ketika perutnya bertambah besar, Lewis berkata.

Rupa-rupanya lelaki zaman moden masih tidak hilang keinginan kepada tubuh yang montok, dan punggung melengkung, kajian ini mencadangkan.