Tips Untuk Meningkatkan Kadar Metabolisme

Metabolisme adalah salah satu elemen penting dalam penurunan berat badan kerana semakin banyak kalori yang dibakar akan membuat berat badan kita stabil dan tidak mudah naik. Metabolisme dalam tubuh badan setiap individu berbeza bergantung pada individu tersebut.

Ada individu yang mempunyai kadar metabolisme yang tinggi dan ada invididu yang mempunyai kadar metabolisme yang rendah. Namun begitu masyarakat pada hari ini mempunyai kadar metabolisme yang rendah sehinggakan proses menurun berat badan menjadi lambat.

Oleh itu untuk mengatasi masalah ini saya ingin berkongsikan kepada anda mengenai Tips untuk meningkatkan kadar metabolisme. Tips-tipsnya adalah seperti berikut:

 

Banyak minum air

  • Hal ini kerana tubuh memerlukan air untuk memproses tenaga. Jika anda mengalami hidrasi kadar metabolisme badan anda akan menurun. Menurun kajian orang yang meminum air 8 gelas sehari lebih banyak membakar kalori daripada  individu yang hanya minum air sebanyak 4 gelas sehari.

 

Bersenam ringan

  • Besenam ringan pada awal pagi. Hal ini kerana ketika bersenam tubuh kita akan membakar banyak kalori untuk dijadikan tenaga.

 

Bergerak aktif

  • Sekiranya anda tidak sempat untuk bersenam,sebagai gantinya anda perlulah bergerak aktif  kerana hal ini akan membatu menjaga keseimbangan tubuh anda.

 

Makan secara teratur

  • Anda dilarang melewatkan waktu makan pagi, makan tengah hari mahupun makan malam kerana dengan melewatkan waktu makan akan menyebabkan kadar metabolisme anda menurun.

 

Elakkan Stress

  • Salah satu punca penyakit adalah daripada stress. Sekiranya anda banyak berfikir tentang sesuatu perkara yang negatif ia akan membuat anda menjadi stress dan hal ini akan meyebabkan kesihatan dan kadar metabolisme anda terganggu.

 

Tidur yang mencukupi

  • Kurang tidur juga boleh menyebabkan kadar metabolisme anda terganggu.  Oleh itu anda perlukan masa untuk tidur 7 hingga 8 jam setiap malam untuk beroleh tidur yang sempurna.

 

Elakkan makanan berat sebelum tidur

  • Pengambilan makanan berat sebelum tidur akan menyebabkan kadar metabolisme anda menurun.  Oleh itu anda perlulah mengambil makan malam sekurang-kurangnya 3 jam sebelum tidur