Kahwin Aturan Keluarga Vs Kahwin Pilihan Sendiri

Semua orang mengimpikan untuk mendirikan rumahtangga dengan calon pilihan hati namun malangnya bukan semua yang memiliki peluang sedemikian.

Semua lelaki ingin bercinta dan memiliki teman wanita untuk mereka cintai seumur hidup mereka – namun ada juga lelaki yang tidak berpeluang merasai kenikmatan bercinta pada usia muda kerana sibuk dengan kerjaya dan cinta-cita.

Sekarang jom kita berbincang mengenai kedua-dua bentuk perkahwinan iaitu samada yang diatur oleh keluarga ataupun perkahwinan yang berdasarkan pilihan sendiri.

Perkahwinan Pilihan Sendiri

Anda tentu pernah tengok rakan anda yang sedang hangat bercinta, mesti anda kadang-kadang cemburu bukan? Itulah nikmatnya bercinta sebab selalu dapat berdua-duaan walau ke mana sahaja.

Dengan pilihan sendiri kadangkala anda harus mengorbankan masa sekadar untuk memuaskan hati gadis yang anda cintai untuk meluangkan masa berdua.

Kalau pilihan sendiri anda mungkin dapat mengenali hati budi masing-masing dengan lebih mendalam kerana anda kemungkinan sudah berkenalan dengannya bertahun ataupun berbulan lamanya.

Perkahwinan Aturan Keluarga

Kalau ahli keluarga anda sudah memperkenalkan dengan bakal menantu pilihan mereka, mungkin anda risau kerana anda berdua belum kenal rapat dan mungkin sukar untuk serasi bila hidup bersama.

Kelebihan yang anda dapati adalah bercinta selepas nikah, ya memang benar tetapi mampukah anda untuk menangani sebarang kemungkinan apabila anda berdua langsung tidak mengenali?

Apa yang penting ketika ini adalah mendapatkan restu keluarga kerana tanpa restu mereka mana mungkin anda boleh melayari bahtera perkahwinan dengan selamat dan sejahtera.