10 Tips Cipta Suasana Romantik

Pasangan yang sudah lama mendirikan rumah tangga dan dikurniakan cahaya mata sering kali sibuk dengan urusan kerja dan anak-anak. Kesibukan itu ada kalanya tanpa disedari mengabaikan pasangan dan membuatkan hubungan renggang.

Pakar motivasi menyarankan agar suami isteri menghidupkan suasana romantis ketika berdua. Mungkin ada perasaan malu untuk membangkitkan semula saat-saat romantis seperti bercinta dahulu. Tetapi anda harus mencubanya demi memperbaiki hubungan yang mula pudar. Jadikan tips dibawah ini sebagai panduan.

1 Jika sudah lama tidak mengubah posisi di bilik tidur, cuba susun atur perabot di bilik tidur agar membangkitkan suasana segar. Suntik elemen romantis seperti menyusun bunga di sudut tertentu, di atas katil dan mungkin juga di lantai. Wangian bunga yang harum dapat menghidupkan suasana yang diinginkan.

2 Nyalahkan lilin untuk menghangatkan suasana bilik tidur. Cuba letak lilin tersebut di atas meja konsul, meja solek dan tepi katil. Pencahayaan sebegini memang membantu menyuntik semangat dan rasa CINTA.

3 Bangkitkan suasana romantis di rumah atau bilik tidur dengan memainkan musik instrumental  yang lembut dan romantik. Alunan muziknya sekadar cukup untuk telinga anda berdua sahaja. Muzik klasik menjadi pilihan dan selamat untuk mencipta suasana ini. Genre musik jazz juga bole menjadi pilihan yang baik.

4 Rancang dan sediakan hidangan yang istimewa buat anda berdua. Cuba ingati semula makanan yang paling digemarinya dan boleh membangkitkan nostalgia nada berdua. Ada benarnya kata pepatah, hendak menawan hati suami dengan menggembirakan perutnya.

5 Cuba cari peluang untuk bercuti bersama, bukan bersama anak-anak tetapi hanya anda berdua sahaja. Jangan bercuti di tempat yang terlalu ramai orang atau kota besar yang sentiasa sibuk. Pilih percutian yang eksklusif. Jika mahu lebih istimewa tempah percutian untuk suite bulan madu. Anda boleh menikmati suasana matahari terbit di waktu pagi, menikmati keindahan malam dengan melihat kelip-kelip atau melihat cahaya bulan penuh. Berdua-duaan menikmati saat ini membuat anda rasa tenang dan terhibur.

6 Sekali-sekala bungkus makanan di  dalam bekas yang menarik dan ajak suami berkelah. Berkelah tidak hanya terhad di tepi sungai atau laut sahaja anda boleh lakukan di taman kawasan anda tinggal atau mungkin juga di tepi rumah. Bawa segala kelengkapan berkelah dan sediakan makanan kegemarannya.

7 Berkongsi bilik air dengannya. Campurkan minyak aromaterapi di dalam mangkuk mandian dan berendam bersama.

8 Sesiapa sahaja pasti gembira apabila dihargai dan dikejutkan dengan pemberian hadiah apatah lagi dari orang tersayang. Tarikh-tarikh yang penting seperti hari lahir, hari ulang tahun perkahwinan merupakan hari yang paling penting dalam kehidupan rumah tangga. Tidak perlu memberi hadiah yang mahal cukup sebagai tanda ingatan. Tetapi, jika anda mampuapa salahnya. Tambah bermakna jika anda menulis sedikit kata-kata yang indah.

9 Jangan kedekut hendak memberi pujian terhadap pasangan. Luahkan sahaja apabila pasangan kelihatan cantik dan bergaya. Puij-pujian ini dapat memberi semangat kepada pasangan untuk meneruskan harinya.

10 Bilakah kali terakhir anda mencium pasangan? Tentu sudah lama anda tidak mengecup dahi atau pipi setelah penat bekerja sepanjang hari. Tahukah anda bahawa ciuman mesra anda dapat menghilangkan segala kepenatan pasangan. Tekanan sepanjang hari juga turut hilang. Itulah kuasa ciuman anda.