9 Rahsia Sebalik Mengejutkan Di Sebalik Orgasme Wanita!

Tak dinafikan bahawa orgasme menjadi ubat semula jadi  yang mampu membuat orang kembali segar setelah merasakan stress. Bagi wanita, orgasme terbaik adalah orgasme yang dilakukan bersama pasangan.

Kerana memang melibatkan perasaan cinta di dalamnya. Ada beberapa rahsia tentang orgasme. Seperti kata orgasme sendiri diambil dari bahasa Yunani ‘orgasmos’ yang mempunyai arti membengkak dengan kelembapan. OK, mungkin itu sudah cukup menggambarkan bagaimana orgasme tersebut.

Ada pula orang-orang Perancis yang menyebutnya dengan ‘La petite mort’ atau yang bermaksud ‘kematian kecil’. Ya, anda boleh membayangkan orgasme yang sempurna, wanita cenderung tidak mempunyai kesedaran secara utuh.

Seperti ada beberapa nyawa yang ikut terbang seiring dengan klimaks yang dirasakan. Nah, ternyata masih banyak ‘rahsia’ lain yang mungkin belum anda ketahui tentang orgasme.

 

Maka, inilah 9 ‘rahsia’ mengejutkan mengenai orgasme!

1.Orgasme Tanpa Sentuhan
Bintang Pop Lady Gaga pernah mengaku pada New York Magazine bahawa dia mampu melakukan ‘mentally stimulate’ atau merangsang dirinya sendiri melalui fikiran jika dia memang sedang ingin melakukan itu. Walaupun tanpa sentuhan sedikit pun!” Ini adalah kombinasi yang melibatkan pernafasan, fantasi, serta fokus pada diri sendiri,” ujar Gaga. Sebuah kajian pun beberapa kali membuktikan bahawa wanita hanya butuh fantasi mudah untuk mencapai klimaks berbanding lelaki.

Variasi orgasme mental ini ada dua, yakni dengan menggunakan kombinasi fantasi dan pernapasant eknik erotik atau latihan dasar panggul dengan imaginasi tentang keromantisan.

baca juga: Posisi Seks Terbaik Yang Akan Membuat Wanita Menguasai Ranjang

2.Kepercayaan Diri Berpengaruh Pada Kualiti Orgasme
Semua orang setuju mengenai hujah yang mendedahkan bahawa orgasme sangat berkaitan dengan otak. Di sini kepercayaan diri wanita boleh sangat berpengaruh pada kualiti orgasme.

Jika anda tidak mempunyai keyakinan diri dalam melakukan hubungan intim, maka dengan rangsangan gaya apapun tidak akan membuat anda orgasma secara maksimum. Intinya, biarkan fikiran dan hati anda rileks sehingga kepercayaan diri untuk mencapai orgasme secara maksimum boleh terjadi. Hasilnya? Anda akan dapat merasakan getaran penuh kenikmatan selepas itu.

3.Usia Membuat Orgasme Semakin Baik
Orgasme wanita boleh meningkat dengan baik seiring dengan bertambahnya usia. Mungkin kerana kecemasan telah dikurangkan dan lebih akrab dengan tubuh sendiri. Sebuah jurnal kajian yang dilakukan oleh The American Journal of Medicine, menyatakan bahawa wanita usia 59-99 lebih merasakan kepuasan dalam orgasme berbanding wanita muda. Karena wanita yang masih muda cenderung mempunyai fantasi yang sangat liar.Tidak ada alasan pasti, selain andaian bahawa usia senja membuat pengalaman seks semakin tinggi dan lebih percaya diri di atas katil. Wanita berumur hanya mementingkan kenikmatan, entah cepat atau lambat. Hal ini juga membantu menjelaskan adanya istilah ‘tante girang’ di kalangan masyarakat.

baca juga: 5 Teknik Mencapai Klimaks dan Kepuasan Seksual

4.Perjuangan Orgasme
satu daripada tiga wanita di dunia mengalami kesukaran mencapai orgasme ketika berhubungan seks. Walaupun majoriti wanita cukup mengejutkan dengan persembahan 80 peratus mengalami kesukaran klimaks dari hasil penetrasi saja! “Untuk beberapa wanita, terapi testoteron topikal atau ubat oral boleh membantu perkara itu,” ujar Lisa Stern yang memang berkerja sebagai pengamal kesihatan. Menurut kajian, stress dan kecemasan boleh menghalang klimaks. Bahkan yang paling tidak sportif adalah adanya penelitian cukup mengejutkan. Sebanyak 67 peratus wanita sering memalsukan orgasme selama seks hanya untuk menyenangkan pasangan.

5.Orgasme Jadi Ubat Sakit Kepala Dan Penyakit Lain
Sex Education, Betty Dodson menyarankan wanita untuk melakukan beberapa kali melancap guna menghilangkan kekejangan semasa penguncupan klimaks. Bahkan dalam kajian terbaru, 41 peratus pesakit sakit kepala boleh sembuh dengan melakukan orgasme.Pengamal kesihatan Lisa Stren mendedahkan bahawa orgasme juga dapat menyembuhkan beberapa rasa sakit di tubuh.”Ada beberapa bukti bahawa orgasme dapat meringankan semua jenis kesakitan, seperti arthritis, sakit selepas pembedahan, dan bahkan rasa sakit ketika melahirkan,” ujar Lisa.Hal ini kerana tubuh akan mengeluarkan oksitosin selama orgasme. Oksitosin sendiri memudahkan ikatan, kelonggaran dan emosi positif lain. Jika anda merasa ada kesakitan biasa di sekitar tubuh, dianggarkan memikirkan tentang seks selama 8-10 minit untuk meredakan kesakitan tersebut.

6.Orgasme Menghentikan Fungsi Otak
Semua bersetuju bahawa wanita yang baru sahaja mengalami orgasme akan sesaat kehilangan kawalan atau kesedaran. Bahkan ini juga dialami oleh lelaki.Kajian yang dilakukan oleh University of Netherland mendapati bahawa baik lelaki maupun wanita yang mencapai orgasme akan menghentikan sebahagian fungsi otak yang berada di belakang mata kiri. Biasanya bahagian otak itu bertanggung jawan atas kawalan perilaku. Dalam klimaks, bahagian tersebut akan menutup dan menghentikan aktiviti untuk sementara waktu. Hal ini lebih digambarkan bahawa anda akan cenderung ‘menyerah’ pada keadaan dan rasa nikmat yang menyelimuti.

7.Orgasme Membantu Diet
Orgasme adalah salah satu cara yang baik untuk membakar kalori. Hanya setengah jam dari seks boleh membakar sehingga 150 kalori. Namun para ahli berkeras bahawa mencapai orgasme secara penuh sehingga sedikit merasa sesak nafas adalah cara paling kuat untuk membakar kalori dengan jumlah besar.So, jika anda ingin diet, mungkin seks secara rutin dan dalam waktu yang lama akan membantu program diet anda. Patut untuk dicuba.

8.Orgasme Menyihatkan Dan Menambah Imuniti
Orgasme menawarkan beberapa beberapa manfaat kesihatan, misalnya kelonggaran, meningkatkan peredaran seluruh tubuh, termasuk otak, mempertajamkan mental, menjana semula sel badan, menghalang penuaan, bahkan teruji secara perubatan mampu menambah sistem kekebalan tubuh.Pelepasan Oksitosin selama orgasme mencetuskan endorfin yang boleh bertindak sebagai ubat penenang dan menggalakkan tidur malam yang baik. Bahkan bagi lelaki, semakin sering melakukan orgasme akan menghindarkan mereka dari peluang terkena kanser prostat.

9.Orgasme boleh terjadi saat melahirkan
Saat melahirkan, percaya atau tidak wanita boleh mengalami klimaks. Seorang penulis Memoirs of a Singing Birth, Elena Skoko mendedahkan bahawa ketika melahirkan anak perempuannya, dia merasakan sakit namun juga merasakan sensasi getar yang nikmat melalui tubuhnya.Fenomena ini disebut orgasmik. Biasanya hanya terjadi 0.3 peratus dari seluruh kes wanita melahirkan di dunia. Jadi, kejadian ini sangat jarang berlaku. Jika benar terjadi pada seorang wanita, hal tersebut akan dapat meredakan rasa sakit akibat rangsangan yang tinggi ketika dalam di saluran faraj.

baca juga: 10 Tips Kesihatan Zakar Lelaki

Sumber

 

 

Sponsor Ads

Impikan Prestasi Seksual Anda Kembali Seperti Berusia Awal 20-an Dahulu? 100% Natural Dan Lulus KKM & Serta Halal Jakim

RAWATAN KESUBURAN LELAKI
Jika anda mengalami masalah air mani cair dan sperma yang sedikit, anda boleh mengamalkan suplemen herba akar kayu seperti Tongkat Ali dan Ubi Jaga. Herba Alpha Capsule dari Global M-Prolabs Sdn Bhd diakui ramai dapat meningkatkan kesuburan lelaki sepantas 14 hari sahaja. Mempunyai kelulusan Kementerian Kesihatan Malaysia dan juga diperakui Halal oleh JAKIM.

Untuk info lanjut mengenai Alpha Capsule, sila KLIK DI SINI