5 Makanan Meningkatkan Kualiti Sperma

Untuk menghamilkan isteri, seorang suami perlu mempunyai jumlah sperma yang normal dan berkualiti. Kiraan jumlah sperma yang normal adalah di antara 20 juta dalam setiap millimeter. Sekiranya kurang, kemungkinan untuk suami menghamilkan isteri adalah kecil.

Kajian menunjukkan bahawa jumlah dan kualiti sperma banyak dipengaruhi oleh pemakanan. Menurut penasihat di American Council for Fitness and Nutrition, Dr. Keith Thomas Ayoob, makanan yang baik untuk jantung dapat melancarkan aliran darah. Aliran darah yang lancar adalah baik untuk sperma dan dapat mencegah ejakulasi pra matang.

Berikut ini 5 makanan sihat untuk meningkatkan kualiti dan jumlah sperma:

  1. Salmon

51265

Ikan salmon kaya dengan omega 3 membantu meningkatkan aliran darah ke alat kelamin dan meningkatkan fungsi seksual, bukan sahaja menjadikan sperma kuat, bahkan dapat berenang dengan cepat.

  1. Aprikot kering

a00ca979676b4a21

Vitamin A dalam makanan ini membantu pertumbuhan sperma yang sihat. Kekurangan vitamin A pada lelaki merupakan punca kemandulan kerana pergerakan sperma yang lambat

  1. Tomato

red-tomato-meteorite

Tomato mengandungi vitamin C yang dapat meningkat kualiti sperma. Ianya juga kaya dengan likopen yang mampu meningkatkan kesihatan prostat dan mencegah kanser prostat.

  1. Yoghurt

p02zyq6n

Zat zink yang rendah dalam tubuh menyebabkan kadar testeron rendah dan menjadikan jumlah sperma kurang. Zat ini biasanya boleh didapati dalam yoghurt, daging merah dan gandum.

 

  1. Sayuran hijau

19-greenveggies

Seorang lelaki perlu mendapatkan kadar asid folic yang cukup. Kekurangn acid folic boleh menyebabkan bayi lahir dalam keadaan cacat kerana lelaki yang mempunyai kadar asid folic yang rendah mempunyai sperma dengan berlainan kromosum. Asid folic boleh diperolehi dengan sentiasa mengamalkan pemakanan sayuran hijau segar.

 

Sponsor Ads

Impikan Prestasi Seksual serta Kesihatan ‘Overall’ Anda Kembali Berfungsi Seperti┬áKetika Remaja┬áDahulu? Anda Patut Cuba produk Ini, 100% Natural Dan Lulus KKM & Serta Halal Jakim.