4 Tips Mencegah Serangan Jantung

Kerana serangan jantung cukup berbahaya sehingga serangan jantung harus di cegah agar tidak terjadi. Untuk mencegah serangan jantung boleh memperbaiki pola hidup yang selama ini dilakukan agar lebih baik dan lebih sihat lagi. Cara yang dilakukan untuk mencegah serangan jantung.

1. Tidak Stress

Untuk mencegah penyakit jantung anda harus menghindari daripada stress. Pada saat stress ia membuat kondisi kesihatan jantung menjadi tidak baik, untuk hindari dari stress sangat mudah. Anda boleh mulakan hari dengan membuat sesuatu hobi atau kegemaran anda untuk lupakan seketika masalah dan sesuatu yang membolehkan anda stress.

2. Menjaga Pola Makanan

Menjaga pola makanan yang lebih sihat dan selamat dan anda juga harus menjaga berat badan. Jika permakanan tidak dijaga ia boleh menyebabkan kolestrol tinggi, tekanan darah tinggi dan gula dalam darah akan menaik juga. Makan makanan yang di kukus atau direbus agar nutrisi dalam makanan tidak terbuang.

3. Tidak Merokok

Dengan berhenti merokok banyak lagi penyakit yang anda boleh hindari. Dari penyakit jantung, penyakit hati dan penyakit yang mempengaruhi kesuburan anda. Cara ini cukup efektif untuk menghindari penyakit jantung.

4. Bersenam

Bersenam akan mencegah serangan penyakit jantung. Bersenam juga boleh mematikan dan membuang pelbagai racun di dalam badan anda, pilih senaman yang paling mudah untuk dilakukan contohnya berjalanan dengan jarak yang jauh untuk keluarkan peluh jadikan ia sebagai runtim harian anda.

Kongsikan artikel ini untuk kita sihat bersama 🙂

baca juga: Anda Sudah Berkahwin? Artikel Ini Mungkin Menarik Untuk Anda!