Petua Tradisional Merawat Penyakit Buasir

Buasir atau hemoroid adalah pembengkakan pada vena yang terletak di bahagian rektum dan dubur. Apabila vena ini membonjol keluar ia mengganggu dan menyebabkan membran di sekitarnya membengkak, terasa sakit, perit, gatal dan berdarah.

Buasir terjadi disebabkan oleh terlalu tinggi tekanan dalam darah di bahagian rektum, menyebabkan dinding vena darah teregang atau ‘memberi’ dan membonjol. Kadangkala ia boleh pecah, terutamanya sewaktu meneran.

Buasir

Petua Tradisional Merawat Penyakit Buasir

Antara beberapa petua tradisional untuk merawat penyakit buasir tersebut ialah:

Penyakit-Buasir

1. Jangan makan makanan pedas

Salah satu punca yang menyebabkan faktor penyakit buasir ialah makan makanan yang pedas. Oleh itu, anda hendaklah mengurangkan makan makanan yang pedas untuk mengelakkan penyakit buasir tersebut bertambah teruk dan melarat.

2. Daun ungu

Anda pernah melihat daun ungu? Bagaimanakah bentuk dan rupa daun ungu? Penulis ada kongsikan gambar daun ungu tersebut. Cara-cara untuk menggunakan daun ungu ini ialah:

Daun-Ungu-Penyakit-Buasir

Cara-caranya:
1. Ambil beberapa helai daun ungu.
2. Rebuskan daun ungu tersebut sehingga mendidih.
3. Biarkan sehingga sejuk.
4. Minum air rebusan tersebut pagi dan malam.

3. Ais batu

Tuam ais batu ditempat buasir tersebut. Amalkan dengan kerap.

Sekiranya anda mengetahui anda menghidap penyakit buasir tersebut dari awal, anda hendaklah bertindak segera dan mencegah penyakit buasir tersebut dari awal. Sebelum bertambah buruk, melarat dan terlambat.

Selamat mencuba.