6 Kelakuan Salah Ketika Di Gym

Anda merasakan kedatangan anda ke gim sudah cukup ‘macho’ tetapi sebenarnya ramai kurang sedar kesilapan yang dilakukan ketika berada di pusat senaman ini. Diharap entri kali ini membantu anda tidak sia-sia menjadi ahli kelab gim.

 

6 Kelakuan Salah Ketika Di Gym

cellphones-at-the-gym

  • Membawa Telefon Bimbit

Anda tidak perlu ‘bergayut’ dengan rakan anda ketika sedang sedang membina otot. Membalas khidmat pesanan ringkas atau ber-selfie bukanlah agenda wajib ketika berkunjung ke gim. Hakikatnya, anda perlu fokus dan bekerja keras mencapai tubuh badan idaman. Jika anda terus membawa telefon bimbit bersama, gangguan yang diterima menyebabkan anda menjadi tidak produktif.

 

 

Full-body-warm-up-exercises-Before-Gym-Workout

  • “Warm Up” Terlalu Lama

Menurut Istvan Jarovek, seorang jurulatih sukan terkenal Romania, berpendapat “warm up” atau melakukan pemanasan badan sebelum melakukan senaman adalah mengarut. Ada beberapa kajian mendapati regangan otot yang statik sebelum bersenam bukanlah untuk mengelak kecederaan sebaliknya ia hanya membuang masa. Jika perlu sekali pun, elak mengambil masa lama untuk “warm up”.

 

 

 

TrainerTB

  • Tidak Tahu Kelemahan Diri

Ramai antara anda cukup bersedia dan yakin apabila melakukan senaman di gim tanpa mengetahui kelemahan diri. Kebanyakan antara anda mahu mencuba kesemua senaman sedangkan ada sesetengah senaman tidak sesuai sehingga boleh mencederakan anda. Mintalah pendapat tenaga pengajar tentang kemampuan anda dan bukannya mengikut meniru gaya senaman orang lain.

 

 

 

guy-doing-laying-leg-curls-805x366

  • Mengabaikan Kaki

Kebanyakan pengunjung gim terutamanya lelaki hanya mahu melihat otot yang boleh dilihat di depan cermin, sehingga terlupa bahagian anggota seperti kaki. Anda tentunya tidak mahu kaki anda kelihatan kecil dan kurus walaupun badan berotot, bukan? Untuk mendapatkan bentuk badan yang sempurna dan seimbang, pilih senaman yang boleh ‘mencantikkan’ keseluruhan tubuh badan anda.

 

 

iStock_000010733496_Medium.15475954_std

  • Jadi Hamba Gim

Ramai berpendapat menghabiskan masa di gim dengan bantuan alatan membolehkan anda mencapai matlamat bertubuh sasa dengan berkesan dan cepat berbanding bersenam sendirian. Hakikatnya, anda tidak perlu mengambil masa yang lama di gim. Cukup sekadar 30-45 minit. Apa yang penting, anda berdisiplin melakukan senaman yang sesuai. Jangan sampai anda berumah di gim!

 

 

personal-training1

  • Menggunakan Alat Senaman Sama

Menggunakan alat senaman yang sama berkemungkinan menyebabkan anda cepat bosan ketika di gim. Anda perlu tukar rutin “work out” anda untuk mendapatkan kesihatan dan bentuk badan yang optimum. Anda semestinya tidak mahu mempunyai otot di lengan saja tetapi lemak di perut!

 

 

Kesimpulan

Jangan kerana anda berbangga menjadi ahli kelab gim tetapi anda telah menyusahkan diri sendiri kerana kesilapan yang dilakukan.

jadilah seorang ahli gim yang bijak di mana berjaya memperoleh tubuh badan sihat dan tegap tanpa gangguan dan cacat cela!