Angkara Dompet, Belakang Sakit?

Ramai lelaki meletakkan dompet di belakang seluar. Mereka kurang sedar bahawa amalan itu sebenarnya telah mendatangkan bahaya. Dompet boleh menyebabkan sakit teramat pada belakang dan punggung, malah sehingga ke kaki. Betul ke semuanya angkara dompet dan bagaimana ia berlaku?

Kes ini pernah disebut di dalam “The New England Journal of Medicine” pada tahun 1966. Pada waktu ini, trend kad kredit  semakin berleluasa. Di dalam artikel tersebut menyatakan mengenai seorang peguam yang mengalami sakit kaki kiri dan bermula dari kawasan yang tidak jauh dari kedudukan dompet beliau.

 

back-pain-in-bed-300x204

Walaupun mempunyai dompet yang tebal boleh menyebabkan sakit tulang belakang dan sakit kaki, tetapi ia bukanlah sesuatu yang lazim dan merbahaya. Ada banyak penyebab sakit belakang seperti “Herniated Disc”, spinal stenosis, ketumbuhan tulang belakang.

Di dalam kes dompet penyebab sakit belakang, ia dipanggil “Piriformis Syndrome”. Otot Piriformis adalah satu otot yang terdapat di bahagian dalam punggung kita.

 

Apabila kita duduk terlalu lama dan dompet terkena atau menekan otot Piriformis, ini akan “spasm” dan menekan saraf sciatic. Apabila saraf sciatic ini ditekan, ia menyebabkan kita berasa sakit belakang dan menurun  ke belakang kaki. Masalah ini akan hilang jika kita tidak meletakkan objek besar di kocek belakang seperti dompet, bola golf dan sapu tangan.

 

45f3aab0a2e168416fd29cb9fe6dd94c

Jika sakit masih berterusan walaupun anda sudah tidak meletakkan apa-apa objek di kocek belakang serta anda sudah makan ubat tahan sakit, pergilah berjumpa doktor untuk mendapatkan pemeriksaan lanjut kerana mungkin ada penyebab lain.