Bukan Mudah Menjadi Lelaki di Abad ke 21

Ada yang berpendapat setiap individu mempunyai 2 umur, 1 umur iaitu bermulanya usia dari hari lahir dan umur tubuh individu sendiri, secara logik memang benar kerana jika diperhatikan ada yang tampak lebih muda dari umurnya dan ada juga sebaliknya… pelik tapi benar namun pengaruh hormon banyak mempengaruhi perubahan tersebut.

Hormon Testosterone adalah sejenis hormon yang dirembes secara semulajadi oleh lelaki dalam kadar yang menaik dari tahun demi tahun sebelum umur dewasa melepasi 25 tahun dan mulai menurun selepas umur 25 tahun.

Testosteron adalah elemen penting dalam badan lelaki bagi memastikan tubuh sentiasa sihat, bertenaga dan bernafsu dalam menjalani aktiviti harian tidak kira ketika bersukan, bekerja ataupun di bilik tidur!

 

Kadar Kehilangan Testosteron Mengikut Umur

Faktor persekitaran dan usia yang semakin lanjut menyebabkan tahap testosterone semakin menurun dari tahun ke tahun. Hari ini terdapat banyak faktor lain yang mempercepatkan penurunan tahap tetstosterone dalam badan menyebabkan kita menjadi lesu, letih dan kurang bermaya. Antara faktor-faktornya adalah seperti berikut:

 1)Kicap Soya :

Berhati-hati dengan perasa di kedai sushi. Terutamanya kicap soya. Soya mengandungi isoflavon—sebatian yang meningkatkan tahap estrogen dalam badan sambil mengurangkan testosteron.

Elakkan sos soya, susu soya, tauhu, dan semua produk yang lain dengan soya melainkan anda suka mempunyai libido rendah, tenaga yang rendah, kehilangan otot tanpa lemak dan semua akibat lain tahap testosteron menjadi rendah.

Soy sauce and soybean
2) Ubat Statin:

Biasanya Statin adalah kandungan yang terdapat dalam ubat sakit jantung. Ramai lelaki mengambil ubat statin untuk mencegah strok, serangan jantung, tekanan darah tinggi dan penyakit kardiovaskular lain.Malangnya dalam 5 kajian klinikal yang melibatkan 501 lelaki pertengahan umur yang mempunyai tahap kolesterol yang tinggi dengan pengambilan ubat statin merendahkan tahap testosteron pada purata 0.66 nmol perliter.statin
3) Botol Dan Bekas Plastik
Kajian menunjukkan bahawa BPAA boleh meresap ke dalam makanan atau minuman yang anda makan atau minum dari bekas plastik, di mana ia kemudian memasuki aliran darah anda. Itulah punca masalah, kerana kajian yang diterbitkan dalam jurnal perubatan ‘Toxicology Letters’ mendapati bahawa BPA menyebabkan “keracunan pembiakan” – termasuk penurunan tahap testosteron dalam plasma.Plastik sebenarnya berbahaya kepada kejantanananda, kerana Bisphenol A (BPA) ialah kandungan bahan kimia yang biasa terdapat dalam plastik polikarbonat yang digunakan untuk membuat bekas makanan dan minuman.

botol

4) Pesakit diabetes atau berisiko menjadi pesakit diabetes(Keturunan)

 Satu kajian ke atas 580 lelaki yang menghidap diabetes jenis 2 yang disiarkan dalam Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism mendapati bahawa 57% telah mengalami penurunan tahap testosteron.

Testosteron yang rendah kurang terjadi di kalangan lelaki yang menghidap diabetes jenis 1, walaupun dalam kumpulan itu, satu daripada lima lelaki dengan diabetes jenis 1 mengalami penurunan tahap testosteron.

Doctor making blood sugar test. Smiley face
5) Pendedahan Kepada Radiasi

Bahaya radiasi adalah dramatik dan terkenal, dan kini ada lagi satu lagi: radiasi yang boleh mengurangkan tahap testosteron.Satu kajian dalam Journal of Urology diikuti 555 orang yang menerima sinaran pancaran luaran untuk merawat kanser prostat. Hasilnya, purata 17% pengurangan dalam tahap testosteron dalam tempoh 6 bulan.radioactive

6) Kepentingan mendapat tidur malam yang baik.
Dr. Andre Guay, pengarah bagi Pusat Fungsi Seksual di Lahey Clinic Northshore, melaporkan bahawa apnea tidur menyebabkan oksigen yang rendah di dalam darah, yang menghalang kelenjar pituitari dari isyarat buah zakar menghasilkan testosteron.Ini boleh menyebabkan paras testosteron yang lebih rendah.happycouplesleep
7) Pengambilan Makanan Tambahan Yang Mengandungi Zat Besi.

Zat besi diiklankan kepada wanita sebagai ubat untuk “darah yang lemah.” Tetapi laporan daripada UCLA mengatakan bahawa untuk lelaki, kelebihan pengeluaran zat besi boleh menyebabkan penurunan tahap testosteron. kalsium

8) Steroids
Anda tahu bahawa steroid adalah tidak elok untuk tubuh badan. Namun banyak lelaki yang ingin mendapatkannya dan masih menggunakannya.Terutamanya ahli sukan bina badan.
Sebenarnya tidak perlu, kerana beberapa kajian telah menunjukkan bahawa penggunaan steroid merendahkan tahap testosteron pada lelaki dewasa yang sihat. Pengambilan steroid juga boleh mengurangkan pengeluaran sperma dan menyebabkan kerosakan hati yang serius.

steroids

 

9) MSG Dan Bahan Kimia Seumpamanya.

Ada senarai panjang bahan-bahan yang digunakan dalam produk pembuatan yang dikenali untuk mengurangkan tahap testosteron. Ini termasuk bahan kimia yang digunakan dalam penyegar udara,plastik,merkuri,racun perosak dan sebatian parabends yang biasa ditemui dalam produk kosmetik.

Juga yang perlu dielakkan excitotoxins. Ini adalah bahan kimia yang ditemui dalam banyak produk makanan termasuk aspartame, pemanis tiruan yang lain, diet soda, makanan diet yang lain, MSG, protein sayuran yang telah dihidrolisiskan dan minyak.

  • msg

    10) Lakukan Pemeriksaan Dengan Ahli Farmasi

    Penggunaan ubat-ubatan tertentu, termasuk ubat penahan sakit opiat dan sesetengah hormon, boleh juga menjejaskan pengeluaran testosteron.

    dr

     

Peringatan:
Kajian klinikal yang tidak terkira banyaknya membuktikan bahawa testosteron yang rendah mempunyai banyak kesan buruk termasuk kehilangan otot, berat badan, libido rendah, cepat marah dan keletihan. Seperti yang anda baru baca, masa dan alam sekitar sedang berkomplot untuk merompak testosteron dan kecergasan lelaki.

Penyelesaian:
Melakukan senaman dan perubahan gaya hidup lain yang boleh meningkatkan paras testosteron anda secara semulajadi. Mengambil nutrien sihat -herba, asid amino, mineral, vitamin – yang mencetuskan badan anda untuk menghasilkan testosteron baru.

Semoga bermanfaat

Akhir kata, anda boleh mencuba produk keluaran tempatan, dicipta khusus untuk para lelaki Alpha Capsule M-Prolabs yang 100% diperbuat dari herba tempatan seperti Tongkat Ali, Tunjuk Langit dan Ubi Jaga yang boleh membantu meningkatkan kecergasan dan peningkatan tahap testosteron dalam badan sehingga 200%.