1.68 Juta Lelaki Malaysia “Mati Pucuk”

Sebanyak 1.68 juta adalah angka bilangan lelaki di Malaysia yang mengalami masalah mati pucuk. Ini tidak boleh dipandang remeh lagi. Kebanyakan yang mengalami masalah ini mengambil langkah untuk merahsiakan dari mendapat nasihat dan rawatan dari pakar.

Menurut presiden Persatuan Farmasi Malaysia Datuk Nancy Ho, kira-kira 1.68 juta lelaki Malaysia berusia 40 tahun ke atas mengalami Disfungsi Erektil (ED) juga dikenali sebagai masalah tenaga batin.

Tidak mahu berkongsi atau berbincang mengenai masalah ini dengan pakar, menyukarkan lagi pontensi untuk merawatnya. Ini kerana rakyat Malaysia kebanyakan mempunyai minda tertutup apabila masalah yang berkaitan dengan alat sulit.

Kemurungan dan kerisauan adalah menjadi salah satu faktor punca terjadinya ED. Dengannya adanya rudingan dari pakar kemukinan untuk pulih ada cuma perlu tahu cara dan bentu rawatan yang harus dilakukan mengikut masalah pesakit itu sendiri.

Dalam keadaan ini persakit sepatutnya lebih terbuka untuk membicangkan, kerana ahli farmasi bersedia untuk membantu dan mengenal pasti punca masalah tersebut. Perlu diingatkan kepada para suami bahawa masalah lemah batin ini turut akan memberi kesan negetif kepada isteri, kalau ia dibiarkan.

hidden-smoking-dangers-02-pg-full

Peranan isteri dalam menangani masalah ini adalah membantu suamii dalam meringan penderitaan yang dialami oleh suami. Dengan membantu bersama-sama mencari jalan penyelesaian tersebut.

Kerana tidakan membiarkan ia akan mengakibatkan kedaan menjadi lebih teruk. Dalam islam juga ada menyatakan bahawa membolehkan isteri bertindak membantu alat sulit suami itu kemali sihat dengan beberapa cara yang besesuian.

Jadi sebagai isteri tidak lah sepatut nya hanya menunding jari menyalahkan suami begi saja.

Antara bantuan yang boleh dilakukan oleh isteri adalah dengan memberi bantuan ransangan supaya alat sulit lelaki menjadi lebih aktif. Namun perlu diingatkan aspek kebersihan menjadi keutamaan bagi memastikan tidak berlaku jangkitan kuman. Selain itu dorongan isteri untuk suami mendapatkan rawatan pakar amatlah digalakan.

hipertensi

Peringatan bagi kaum lelaki yang mengalami masalah ini menjadi kewajipan anda untuk mendapat rawatan yang betul  dari pakar, dari bertindak mendiamkan diri sahaja. Ini kerana ia bukan kepentigan suami sahaja malah ianya kepentingan pasangan anda juga.

 

Baca juga : Tanda Tanda Lemah Tenaga Batin Dan Mati Pucuk