Jenis Orang Yang Berpotensi Merosak Pernikahan Anda

Jika sudah yakin dan berharap adanya kebahagiaan dari hubungan yang sudah berjalan, hadirnya orang ketiga adalah hal yang sangat buruk dan boleh menghancurkan hubungan yang sudah ada.

Jadi, orang-orang tersebut berpotensi merosakkan perkahwinan. Siapa sajakah mereka?

Ibu mertua

Ibu mertua anda mungkin baik, tetapi tidak boleh ikut campur dalam hubungan. Jika ibu mertua mengajarkan masak, itu baik. Tapi kalau membentak kerana anda salah, ini boleh merosakkan hubungan.

Sahabat lawan jenis

Tiada masalah pasangan anda mempunyai teman dekat dengan lawan jenis. Tapi jika dia lebih dekat dengan sahabatnya berbanding anda, ini bahaya.

Rakan kerja pasangan

Sangat baik jika pasangan anda dapat bekerjasama secara profesional dengan rakan kerja lawan jenisnya. Tapi keakraban dengan rakan kerja yang berlebihan boleh merosakkan hubungan.

Personal trainer

Pelatih gym anda lebih hot dan berotot, maka sangat mudah membuat kekasih cemburu. Anda perlu usaha membuat kekasih lebih percaya.

Berdasarkan statistik kes perceraian, 30 hingga 40 peratus daripadanya berpunca daripada pihak ketiga.

Sehubungan itu, usaha memperkasakan penguatkuasaan undang-undang bagi menghukum orang ketiga yang didapati menjadi punca berlaku kes perceraian di Mahkamah Syariah Wilayah Persekutuan.

Peruntukan undang-undang terhadap kesalahan itu sudah ada namun terdapat kekangan melaksanakan secara menyeluruh kerana ia dalam bidang kuasa jenayah syariah.

“Pihak ketiga ini termasuk kekasih lama dan pihak keluarga yang terdiri daripada ibu, ayah serta adik-beradik. Untuk mendakwa golongan ini sebagai punca perceraian pembuktian perlu kuat dan tidak boleh bersandarkan kepada aduan semata-mata.

“Dalam hal ini hukuman denda lebih tinggi juga mungkin boleh diperkenalkan,” katanya.